Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peidetud raport: sõnavabadus internetis ei põhjusta vihakuritegusid

-
04.03.2021
Poliitikuid näeb internetis sageli, kuid ilmselt ei põhjusta nad siiski massilist vihkamist. Pilt on illustratiivne. (Foto: Scanpix)

Ameerika Ühendriikide kaubandusministeeriumi hiljutine raport kinnitab, et internetisõnavabadus ei ole toonud endaga mingit nn vihakuritegude arvu kasvu.

Jaanuaris USA kongressile esitatud raportit ei ole mingil põhjusel veel valitsuse kodulehele üles pandud, kuid meediakanalite kätte on jõudnud sellest koopia. Samuti on mõned valitsusele lähedalseisvad allikad avaldanud tõsist imestust selle üle, miks ei ole raportit siiani veel avalikkusele kättesaadavaks tehtud.

Raporti koostas kaubandusministeeriumi riiklik telekommunikatsiooni ja informatsiooni büroo (NTIA), mis tegeleb presidendi nõustamisega kõigis telekommunikatsiooni ja internetti puudutavates küsimustes. Raporti koostamisega seotud allikad pelgavad, et bürokraadid ja establishmenti poliitikud, kelle huvides on nn vihakuritegude paanika ülevalhoidmine, üritavad raportit varjata.

„Sedalaadi raportid avalikustatakse alati,“ ütles üks NTIA-ga koostööd teinud allikas. „Ma ei mõista, miks seda raportit ei ole ikka veel valitsuse kodulehele üles pandud. See on ju juba esitatud kongressile, seega on see juba avalik.“

Allika sõnul avaldas raporti koostamisele tugevat vastupanu kodanikuõiguste osakond (Civil Rights Division), mis on vihakõne süüdistustega tegelev justiitsministeeriumi osakond. Sellest hoolimata kiideti raport heaks ja saadeti kongressile. Ometigi valitseb raporti osas vaikus ja ka meedia on alles nüüd sellest rääkima hakanud.

Põhimõtteliselt ütleb raport väga selgelt, et puuduvad igasugused tõendid, mis kinnitaksid laienenud interneti kasutamise ja vihakõne vahelisi seoseid ning viitab, et justiitsministeeriumi kriminaalstatistika ei kinnita mingit nn vihakuritegude kasvu viimase viie aasta jooksul (nagu väidab meedia).

„Tõendid ei näita, et viimase kümnendi jooksul, mil suurenes märgatavalt elektrooniliste kommunikatsioonivahendite, eriti interneti ja mobiilsidevahendite, samuti sotsiaalmeedia kasutamine, oleks toimunud vihakuritegude juhtumite arvu kasv,“ seisab raportis.

Lisaks hoiatab raport, et katsed summutada veebisuhtlust põhjendamatute väidetega „vihakuritegudest“ õõnestab põhiseadusest tulenevaid õigusi.

„Hoiatame, et katsed kontrollida või jälgida veebisuhtlust, seda isegi hea eesmärgiga vähendada kuritegusid, kujutab endast tõsist ohtu põhiseaduse esimeses muudatuses loetletud õigustele ja on vastuolus meie riigi pühendumusega sõnavabadusele. Tsiteerides president Barack Obamat: „Võimsaim relv vihakõne vastu ei ole mitte repressioonid, vaid rohkem rääkimist.““

Raport kritiseerib ka nn äärmuslikke akadeemilisi uurijaid, kes ei ole suutnud kuidagi tõendada oma väiteid, nagu oleks olemas seos veebis toimuva vihakõne ja päriselus toime pandavate vihakuritegude vahel.

Lõpetuseks mõistetakse raportis teravalt hukka Silicon Valley tehnoloogiahiidude tegevus, kes, kasutades ära vihakõnepaanikat, tegelevad oma platvormidel väljendusvabaduse piiramisega. Ühtlasi viidatakse ka asjaolule, et sisumodereerimisel kasutatav tarkvara on sageli loodud Hiina kommunistliku partei poolt poliitilise diskussiooni ja dissidentide lämmatamiseks.

Raportis viidatakse ka asjaolule, et sotsiaalmeediaplatvormidel ei ole mingit mõistlikku põhjendust, mis kinnitaks, et nende tsensuur nn vihakuriteod lõpetaks või siis vähemalt nende arvu vähendaks.

„Selline tsensuur kujutab endast tõsist ohtu meie poliitilisele süsteemile. Vihakõne keelustamise ja teiste tsensuurireeglite egiidi all on platvormid eemaldanud sisu, mis on paljude meelest vägagi seotud erinevate pakiliste poliitiliste ja sotsiaalsete probleemidega,“ öeldakse raportis.

Link raporti täistekstile: https://www.slideshare.net/AllumBokhari/ntia-hate-crimes-report-january-2021

Allikas: Breitbart