Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Muusikud kogunesid kultuurivaenuliku kärpekava vastu

-
25.05.2021
Protestiaktsioon
© Erakogu

Tallinnas Vabaduse väljakul kogunes täna pärastlõunal sadakond muusikut, muusikapedagoogi, muusikakoolide õpilast, kirikutegelasi ja teisi, et avaldada toetust kaitseväe orkestrile, kaplanaadile ning politsei-ja piirivalveorkestrile ja protestida kultuurivaenulike kärpeotsuste vastu.

“Soov on päästa meie professionaalne puhkpilliorkestrikultuur ja toetada muusikahariduse mõttekust ja jätkusuutlikkust ning huvihariduse piisavat rahastamist,” ütles aktsiooni juht Jüri-Ruut Kangur ERR-ile.

Kaitseväe juhataja Martin Herem käis ülemöödunud nädala lõpus välja ettepaneku likvideerida kaitseväe orkester ning vabastada teenistusest osa kaplaneid. Siseminister Kristian Jaani käis omakorda välja ettepaneku ühendada kaitseväe ja PPA orkestrid. Nende teadete peale vallandus avalikkuses suur pahameeletorm.

Aktsioonil käis kohal teiste seas ka EKRE saadik Riigikogus Helle-Moonika Helme. „Olin kohal, et toetada meie muusikuid,“ ütles Helme, kes on ühtlasi kahe kaitseväekohuslasest poja ema.

“Olen alati olnud seisukohal, et iga mees peab kaitsma oma kodumaad. Aga mind teeb väga murelikuks, et meie kaitseväe juhtide – Laaneti ja Heremi jaoks on inimressurss tähtsusetu element. Kindral, kes hindab vaid padruneid ega oska hinnata inimesi; kes on võimeline likvideerima orkestri silmagi pilgutamata, nägemata seal taga inimesi, inimsaatusi, selline kindral on kahjuks võimeline ka sõdureid mõttetult surma saatma.

Minister, kes läheb kärpima julgeoleku arvelt, arvestamata, et iga inimese hing on lüli selles julgeolekus, ei vääri seda, et emad saadavad oma poegi tema eest surema.“

Täna teatas kaitseminister Kalle Laanet, et tegi sise- ja kultuuriministrile ettepaneku luua kaitseväe- ning politsei- ja piirivalveameti orkestritest mitme koosseisuvõimalusega ühendorkester, mis jätkab administratiivselt Eesti Sõjamuuseumi koosseisus.