Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Dirigendid ei poolda orkestrite muuseumisse pagendamist

-
26.05.2021
Pasun põõsas
© Scanpix

Kaitseminister Kalle Laanet (Reformierakond) plaanib kaitseväe ning politsei- ja piirivalve orkestrist luua mitme koosseisuvõimalusega ühendorkestri, mis jätkaks Eesti Sõjamuuseumi koosseisus – endine kaitseväe orkestri dirigent Peeter Saan peab seda kehvaks lahenduseks. PPA orkestri peadirigent Hando Põldmäe näeb selles sammus aga suurt vastuolu.

Juhul kui orkester ei ole kaitseväe koosseisus, kaovad Saani sõnul ära tegevteenistuse lepingud. „See tähendab, et see muutub tsiviilorkestriks, inimestel võetakse pagunid maha ja mingil kokkuleppel nad kannavad vormi. Küsimus on, millist vormi: kas kaitseväe vormi või politsei vormi,“ lausus Saan Postimehele.

Ta märkis, et niisuguse ühendamise korral pole kindlasti üks pluss üks kaks ja mitukümmend muusikut jääb ikkagi tööst ilma.

Sõjamuuseumi koosseisus orkestri jätkamine ei ole Saani sõnul loogiline valik. Saan ütles, et sõjamuuseum oleks kõigest üks juriidiline keha, mille kaudu käib raamatupidamine.

Tekib ka küsimus, kumb on tähtsam – kui näiteks ühel päeval peab orkester mängima nii politseile kui ka kaitseväele.

PPA orkestri peadirigent Hando Põldmäe ütles, et tema jaoks on orkestrite ühendamise ettepanekus suur vastuolu. „Kuidas me hakkame tegelema arendustegevusega, asja edasi viima ja samas hoiame kõvasti raha kokku. Ilmselt on seal plaan taga, millega ma ei ole kursis, aga see kõlab natuke ebaloogiliselt ja kõlab natuke sedamoodi, et me ikkagi hakkame töökohti või pillimeeste arvu vähendama,“ ütles ta.

„Minu isiklik soov on, et me hoiaksime inimesed koos siin riigis, et nad oleksid siin hoitud ja neil oleks töökohad ja nende pered oleks hoitud,“ arvas Põldmäe.

BNS