Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari ei nõustu rahvusvahelise tulumaksumääraga: me otsustame ise oma maksude üle

-
28.05.2021
Ungari välisminister Péter Szijjárto.

Ungari ei kavatse minna kaasa USA presidendi Joe Bideni plaaniga, mis näeks ette rahvusvahelise minimaalse tulumaksumäära kehtestamist suurkorporatsioonidele, teatas Ungari välisminister Péter Szijjártó. „Mitte kellelgi ei ole õigust sekkuda Ungari maksupoliitikasse,“ ütles Szijjártó Ungari meediakanalile MTI, kinnitades, et Ungari maksude üle otsustab Ungari suveräänne valitsus.

Ehkki Bideni administratsiooni ettepaneku osas puudub üksmeel, on OECD-l siiski plaanis alustada aruteludega. Ungarile, kus praegu on ettevõtte maks 9% (Euroopa Liidu madalaim), tähendaks ülemaailmse korporatsioonimaksu kehtestamine ebasoodsasse olukorda sattumist. Viimase kümnendi jooksul on Ungaris ja teistes Kesk-Euroopa riikides tulu- ja kapitalimaksu oluliselt alandatud, seda välisinvesteeringute riiki meelitamiseks.

USA rahandusministri Janet Yelleni meelest aitaks ülemaailmne ettevõttemaks aga hoopis lõpetada riikide omavahelise võistluse investeeringute nimel; see toovat riikide eelarvetele kaasa „maksutulu puudujäägi“. Esialgu pakkus Bideni administratsioon välja, et globaalne korporatsioonimaks võiks olla 21%, kuid kongressiliikmete, aga ka mõningate OECD liikmete, tugeva kriitika tõttu oldi valmis leppima ka 15% maksuga.

Ungari seisab sellegipoolest ideele kindlalt vastu. Szijjártó sõnul on viimase kümnendi jooksul saanud üsna selgeks, et „maksude tõstmine on ummiktee“ ning lisas, et kõige tõhusam viis uute töökohtade loomiseks ja majanduskasvu stimuleerimiseks on maksude vähendamine. Szijjártó selgitas, et ehkki Ungari valitsus toetab ideed maksustada suuri tehnoloogiettevõtteid, siis tähendaks niisugune samm siiski seda, et vastavad rahvusvahelised korporatsioonid maksaksid maksud riigis, kus nad tegutsevad. „Me ei peaks lubama tehnoloogiahiidudele ebaausat konkurentsieelist põhjusel, et puuduvad rahvusvahelised maksuregulatsioonid,“ rääkis ta.

Szijjártó sõnul astutakse mitmel pool maailmas samme, mis maailmamajanduse pandeemiajärgset käivitamist pigem raskendavad, üks neist on ka sellesama minimaalse rahvusvahelise korporatsioonimaksu kehtestamine. Ta lisas, et niisugune mõte on täielikus vastuolus turumajanduse aluspõhimõtetega ja premeeriks ebaausalt riike, kel puudub madala maksumäära säilitamiseks vajalik fiskaaldistsipliin. „Me ei allu ühelegi rahvusvahelisele survele või regulatsioonile, mis tooks kaasa maksude tõuse Ungaris,“ lubas Szijjártó.

Allikas: Remix News