Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uus surve: Vene valitsus hakkab määrama väikerahvaste õigekirjareegleid

-
01.06.2021
Venemaa põlisrahvaste aktivist Albert Razin hukkus udmurtide eest võideldes. Reformi- ja Keskerakond sülitasid täna tema mälestuse peale.
© Sotsiaalmeedia

Vene riigiduuma võttis teisipäeval kolmandal lugemisel vastu seaduse, millega saab Vene valitsus õiguse kinnitada Venemaa väikesearvuliste põlisrahvaste (sh. Siberi, Põhjala ja Kaug-Ida) õigekirjareegleid. Seni määras Vene valitsus vaid vene kirjakeele reegleid.

Uue seaduse kohaselt hakkab valitsus kinnitama nende keelte õigekirja ja kirjavahemärgistuse reegleid. Sellekohane muudatus kantakse Venemaa rahvaste keeleseadusse.

Algatuse esitamine riigiduumale 2019. aasta novembris kutsus Venemaa piirkondades, kus on terav mure rahvuskeelte säilitamise pärast, ja teadusringkonnis esile ägeda vastukaja.

Eelnõu algatajad märkisid, et seni ei ole põliste väikerahvaste tähestike ja õigekirjareeglite kinnitamine seadustatud ja see puudujääk raskendavat nende keelte uurimist, õpetamist ja kasutamist ning toovat kaasa nende kadumise võimalikkuse.

Väikerahvaste venestamine on Venemaal tuntud praktika, mis on käinud läbi tsaariaja ja Nõukogude võimu perioodi ning jätkub ka praegu. See on viinud paljude väikerahvaste, sealhulgas soomeugrilaste hääbumiseni. (BNS-UU)