Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE Soome osakond kutsub soome-eestlasi hääletama Põlissoomlaste poolt

-
04.06.2021
Eesti Vabadussõjas langenud Soome vabatahtlike mälestamine
© Erakogu

EKRE Soome osakond teeb aina populaarsust kasvatatava Põlissoomlastega tugevamat koostööd, aidates neid Soome kohalikel valimistel. „Otsustasime EKRE Soome osakonna juhatusega teha Soome kohalikel valimistel Põlissoomlastele Soome eestlaste seas reklaami,“ ütles Renee Riisenberg EKRE Soome osakonnast. „Kutsume üles Soome eestlasi osalema kohalikel valimistel ja valima seal Põlissoomlaste erakonna kandidaate.“

Ta lisas, et sellist koostööd polegi varem olnud: „Noortega oleme jämminud, aga nüüd loodame, et asi hakkab liikuma.“

Paljud arvavad, et Soome kohalike omavalitsuste valimistel osalemiseks peab olema Soome kodakondsus aga tegelikult ei pea. Kui inimene on 18 aastane ja elab Soomes alates 23. aprillist 2021, võib ta minna  isikut tõendava dokumendiga kohale ja hääletada. Dokumendiks sobib pass ID-kaart või Soome autojuhi luba.

Mõni aeg tagasi kirjutas põlissoomlasi esindav Pia Kopra EKRE Soome osakonna vastsele esimehele Merliin Graubergile.

Mõningase kirjavahetuse tulemusel saadi kohvikus kokku ja leiti ühine keel ning meel. Sealsamas kasvaski välja idee, et EKRE võiks Põlissoomlasi sealsetel kohalike omavalitsuste valimistel toetada.

Pia Kopra on humanitaarteaduste kandidaat, töötanud inglise ja hispaania keele õpetajana, on Helsingi linnavolikogu liige, osaleb mitme komisjoni töös ning aastast 2011 on ta Eduskunnas referent.

EKRE ja Põlissoomlaste vahel toimus esimene kohtumine juba 15. märtsil 2018 Helsingis. EKRE poolt osalesid Jaak Madison, Moonika Helme, Henn Põlluaas ja EKRE Soome osakonna tolleaegne esimees Valver Kõrgemäe. Põlissoomlasi esindasid Olli Immonen, Mika Raatikainen ja Pia Kopra.

Põlissoomlaste ja EKRE Soome osakonna kokkupuuted on olnud seni siiski põgusad. Näiteks mälestati ühiselt Helsingi Akadeemiliste Põlissoomlastega Eesti Vabadussõjas langenud Soome vabatahtlikke.

Eelmisi Eesti Riigikogu valimisi jälgiti ühiselt koos noorte põlissoomlastega nende kontoris.

„Ehk on Põlissoomlased suhtunud meisse ettevaatlikkusega seetõttu, et kitsalt vaadates me justkui ei sobiks nende „puslesse“, sest oleme nende jaoks ka võõrtööjõud, aga töökohad soomlastele on üks Põlissoomlaste põhilisi punkte,“ märkis Riisenberg, lisades samas, et üldisemalt vaadates toetab nende poliitika just meie eesmärke.

Riisenberg: „Igale inimesele on hea ja ilus elada omal maal, oma kultuuri keskel. Reformierakonna poliitika ja eriti kriisipoliitika on eestlased siia küüditanud. Enamus eestlasi ei oleks Soomes kui palgalõhe kahe riigi vahel ei oleks nii suur. Saamatu riigijuhtimine on meid siia toonud. Koos Põlissoomlastega saame seda probleemi tugevamalt teadvustada.“

Ta kutsus üles kõiki end Eestiski kokku võtma ja panema majanduse toimima nii, et eestlased ei pea võõrsil teisi riike üles ehitama. „Juba EKRE kahe aasta pikkune valitsuses osalemine näitas, et meil on tegelikult erakond, kes suudaks Eesti majanduse jalule seada,“ lausus ta.

EKRE ja Põlissoomlaste vaheline koostöö aga muudab tugevamaks mõlemaid erakondi nii oma riikide siseselt kui ka Euroopas rahvusriikide liidu ideed kaitstes.

„Vaatame lootusrikkalt tulevikku, et kahe naaberriigi rahvusliku erakonna koostöö tiheneks ja kannaks head vilja,“ ütles Riisenberg.

Soome kohalike omavalitsuste valimistel toimub eelhääletamine kuni 8.juunini. Eelhääletuse ajal saab eelhääletada mistahes eelhääletus punktis.
Elukohajärgsesse hääletuspunkti tuleb minna õigel valimiste päeval ehk 13. juunil.
Valida saab iga 18 aastane isik, kes elab Soomes alates 23.04.2021, tal ei pea olema Soome kodakondsust.
Kaasa võtta isikut tõendav dokument (ID kaart, pass või Soome autojuhiluba)

Siit leiab Põlissoomlaste kandidaatide nimekirjad.

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/kuntavaalit

Siit lingilt leiab  eelhääletus punktid Soomes ja nende lahtiolekuajad piirkondade järgi.

https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/fi/kuntalista.html

Siit lingilt leiab eelhääletuspunktid Eestis ja nende lahtiolekuajad.

https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/fi/uap_233.html

Siin on kaart kust leiab hääletuspunktid oma aadressi põhiselt. Trükkige
aknasse oma aadress ja Teile antakse valimispunkt kuhu saate minna valima
Valida saab eelhääletuse punktid või valimispäeva valimispunktid.

https://www.aanestyspaikat.fi/

FB grup „Valin Põlissoomlased“:

https://www.facebook.com/groups/978599796218770