Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valge olemine on pahaloomuline ja parasiitlik seisund?!

-
21.06.2021
Meeleavaldus
© Scanpix

New Yorki psühhoanalüütik Donald Mossi on sattunud terava kriitika alla, kuna väitis eelretsenseeritud teadusajakirjas ilmunud „akadeemilises“ artiklis, et valge olemine on pahaloomuline ja parasiitlik seisund, mida „ei ole võimalik püsivalt välja ravida“.

Mossi artikkel „On Having Whiteness“ ilmus Ameerika psühhoanalüütilise seltsi teadusajakirjas Journal of the American Psychoanalytic Association ja seda on kritiseerinud paljud psühhiaatrid ja psühholoogid, samuti käib artikli üle terav arutelu sotsiaalmeedias.

New Yorki psühhoanalüütilise instituudi ja San Francisco psühhoanalüüsi keskuse liige Moss kirjutab oma artikli kokkuvõttes: „Valge olemine [whiteness] on seisund, mis kõigepealt omandatakse ja mis seejärel muutub püsivaks – pahaloomuline, parasiitlik seisund, mille suhtes on eriti vastuvõtlikud just valged inimesed.“

Ühtlasi väidab Moss, et „valge olemise“ parasiit muudab peremeesorganismi „õelaks, rahuldamatuks ja väärastunuks“ ning see suunatakse enamasti mitte-valgete vastu. Moss toob artiklis välja, et efektiivne ravi kujutab endast psühholoogiliste ja sotsiaalajalooliste sekkumiste kombinatsiooni, kuid lisab ühtlasi, et tegemist on siiski „kroonilise seisundiga“, mida ei ole võimalik püsivalt välja ravida.

Mossi artikkel levis kiiresti sotsiaalmeedias ja tekitas tugevat pahameelt nii akadeemikute kui ka teiste sotsiaalmeediakasutajate hulgas. Pennsylvanias tegutsev kliiniline psühholoog Philip Pellegrino kirjutas Twitteris: „Kuidas suhtuvad minu kolleegid sellise asja rahastamisse? Kas tõesti võtab keegi seda tõsiselt?“ Mõned inimesed on seadnud kahtluse alla artikli autentsuse, kuna see on nii ilmselgelt rassistlik. „Olin skeptiline ja vaatasin järele, ning tõesti, see on päris artikkel ja ma selle peale tahaksin ma heita oma psühholoogi diplomi prügikasti,“ kirjutas üks Twitteri kasutaja. „Tegemist on kõige madalama ja ohtlikuma rassismi vormiga, mis varjab end akadeemilise diskursuse maski taha. Häbiväärne,“ tvitterdas keegi teine.

Moss on kirjutanud mitu raamatut ja avaldanud üle 50 artikli. Ameerika psühhoanalüütilise seltsi kodulehe tutvustuses nimetab ta oma peamiseks eesmärgiks „viha, rassismi, homofoobia, misogüünia ja ksenofoobia struktureeritud vormide mõistmist ning lammutamist”.

Viimasel ajal on hakanud valgete vastane rassistlik retoorika Ameerika akadeemilistes ringkondades üha enam levima. Näiteks pidas kohtupsühhiaater Aruna Khilanani (India immigrantide järeltulija) aprillis Yale’i ülikoolis loengu teemal „Valge meele psühhopaatiline probleem“. Khilanani väitis loengus näiteks, et valgetega suhtlemisel on hind. „Nad imevad su tühjaks. Neist ei ole oodata midagi head. Valged inimesed ajavad mul närvi mustaks.“ Ühtlasi teatas Khilanani, et on unistanud valgete tulistamisest. „Olen kujutanud ette, kuidas tühjendan püstoli mulle ette sattuva valge inimese pähe, matan surnukeha, pühin oma verised käed puhtaks ja lähen kergel sammul suuremat süüd tundmata oma teed. Tundega, nagu oleksin teinud maailmale suure teene.“

Allikas: Remix News