Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Mart Helme: Macron ja Merkel tulevad Venemaa teema juurde peagi tagasi

-
25.06.2021
Mart Helme

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron tõstatavad peagi taas praegu tagasi lükatud üleskutse taastada tipptasemel suhtlus Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, ennustas Riigikogu liige ja endine Eesti suursaadik Venemaal Mart Helme (EKRE).

Helme rääkis ERR-ile, et Macroni ja Merkeli ettepaneku taust on see, et Euroopa Liidu juhtriigid ei taha pärast USA presidendi Joe Bideni ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumist kõrvale jääda. Samas rõhutas Helme, et põhjused, miks omal ajal suhted katkestati, ei ole kuhugi kadunud. “Ida-Ukrainas pinge püsib, Krimm on endiselt annekteeritud, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia on endiselt Venemaa kontrolli all,” loetles Helme.

Helme sõnul selgitas Merkeli ja Macroni ettepanekust keeldumist kõige paremini Soome peaminister Sanna Marin. “Ja seal oli ka teisi, kes ütlesid, et kõigepealt tuleb Euroopa Liidus kokku leppida, missugusel platvormil Euroopa Liit kui tervik suhetes Venemaaga seisab. Mida me nõuame ja mida me tahame? Need asjad on vaja kõigepealt kokku leppida ja kui need kokkulepped on liikmesriikide vahel saavutatud, siis on võimalik edasi minna ka sellega, et kas üldse on võimalik kahepoolset dialoogi taastada või mitte,” lausus Helme.

Aga kuna praegu Euroopa Liidus sellist ühist platvormi ei ole, on Helme hinnangul mõistlik, et ettepanek tagasi lükati.