Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Taani üritab vastu seista paralleelühiskonna tekkimisele

-
26.06.2021
Taani lipud
© Scanpix

Taani valitsuse plaani järgi ei ole riigis kümne aasta pärast enam ühtki piirkonda, kus elaks nn mitte-lääne päritolu immigrante ja nende järeltulijaid rohkem kui 30%. Tegemist on Taani valitsuse järjekordse sammuga astuda vastu paralleelühiskondade tekkimisele. „On äärmiselt oluline tagada heaoluühiskond, kus igapäevaselt kohatakse endast erinevaid inimesi,“ ütles Taani siseminister Kaare Dybvad Bek.

Plaan puudutab 58 piirkonda, millest 31 asub Kopenhaagenis, ja enam kui 100 000 Taani elanikku. Nimetatud 58 piirkonda lisatakse juba olemasolevatele kõrgendatud tähelepanu all olevatele nn väga probleemsetele getopiirkondadele, getopiirkondadele või haavatavatele piirkondadele. „Viimase 20 aasta jooksul on lõhed suurenenud, meie linnad on muutunud rohkem killustatuks. Haavatatavates elurajoonides üles kasvavate lastel ei ole samu võimalusi, nagu on mujal kasvavatel lastel,“ selgitas minister.

Vastuvõetud plaani kohaselt on võimudel õigus kasutada olukorra lahendamiseks mitmeid erinevaid meetodeid, muuhulgas on näiteks tööd ja haridust omavatel inimestel elukoha saamise eelisõigus loetelus olevatesse piirkondadesse. Lisaks karmistatakse neis rajoonides munitsipaaleeskirju ja võimlik on saada luba strateegiliseks hoonete lammutamiseks.

Liberaalse partei kõneisik Heidi Bank usub, et tegemist on hea ja läbimõeldud viisiga paralleelühiskondadega võitlemiseks. „Leppega keskendume olemasoleva avaliku elamufondi paremale kasutamisele,“ ütles Bank pressiteates. Plaani elluviimiseks eraldatakse 500 miljonit taani krooni (67,7 miljonit eurot).

Algatuse oponendid peavad plaani aga rassistlikuks ja diskrimineerivaks. Seda ei toeta vasakparteid nagu rohelised, sotsiaalliberaalne De Radikale Venstre ja punaroheline Enhedslisten – De Rød-Grønne. „Ma olen nõus sellega, et me tahame rohkematele inimestele tööd ja haridust ja seda, et meil oleks vähem kriminaale. Kuid ei ole võimalik muuta nende etnilist päritolu. Seepärast ei peaks see loomulikult olema mingi kriteerium. Ükskõik, mis nurga alt seda vaadata, tegemist on ikkagi diskrimineerimisega ja tervete piirkondade stigmatiseerimisega, mis kas toimivad hästi või liiguvad sinnapoole,“ kirjutas De Radikale Venstre kõneisik Samira Nawa. Enhedslisteni kõneisik Søren Egge Rasmussen leiab, et tegemist on „veelgi suurema diskrimineerimise“ juurutamisega.

Taani peaminister Mette Frederiksen on korduvalt viidanud mitte-lääne päritolu immigratsiooni tõttu tekkinud probleemidele Taanis, muuhulgas suurenenud kuritegevusele. Ta on lubanud probleemidega tegeleda ja teda toetab suur osa taanlastest. „Iga viies mitte-lääne päritolu 1997. aastal sündinud noor mees on rikkunud enne 21-aastaseks saamist seadust. Jah, see ei tähenda kõiki. Kuid liiga palju noori mehi võtavad teistelt nende vabaduse, varastavad lastelt tuleviku, heidutavad vangivalvureid – ning jätavad endast maha tugeva ebakindlustunde,“ ütles Frederiksen möödunud aastal, mil teatas kriminaalkaristuste karmistamisest ja uutest immigratsioonikontrolli meetmetest.

Allikas: Remix News