Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

“Kremli kaarti” loopiv Kaja Kallas plaksutab ise Putini suunas ripsmeid

-
30.06.2021
Kaja Kallase ja Jüri Ratase liit vaatab Kremli poole rohkem kui liberaalid seda varem on teinud. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

ERR-is Toomas Sildamile intervjuu andnud peaminister Kaja Kallas kasutab taas EKRE vastu juba ammugi löödud Kremli kaarti, samas kui Reformi- ja Keskerakonna koalitsioon on teinud rida sulaselgeid vastutulekuid Putinile ja Venemaale.

“Täpselt niimoodi on käitunud ja kasutanud selliseid võtteid ühiskondade lõhestamiseks meie idanaaber. Miks need tööriistad ühte langevad? Idanaabri huvides on kindlasti see, et Eesti inimesed hakkaksid kõiges kahtlema, institutsioonides kahtlema ja nende institutsioonide usaldusväärsus lööb kõikuma. /…/ Miks EKRE seda toidab, eelkõige just riigikogu suhtes – sellest ma ei saa aru,” arutleb Kallas.

Esmalt – paljude riigiinstitutsioonide usaldusväärsust lõhub PortoRollo valitsus ise, mitte aga EKRE. Mida peab ühiskond arvama ülemäärasest jõukasutusest meeleavaldajate vastu, kui peaministri institutsioon Kaja Kallase isikus väidab algul, et tema ei teadvat sellest midagi ja ametnikud tegutsesid omal käel, siis tunnistab üles, et ikka teadis küll ja lõpuks ülbitseb veel, et ega seal midagi valesti ju ei tehtud?

Selliseid usaldusruumi ahendajaid on Reformierakond ise tohutult korraldanud, seega pole vajagi kedagi riiklike institutsioonide ebaefektiivsuses kahtlema panna – nende töö ei võimaldagi paljudest ametkondadest hästi arvata. Näiteks riknes Terviseameti külmlaoas üle 68 000 doosi koroonavaktsiini – kas mitte Kaja Kallas ja Tanel Kiik ei peaks nüüd vastutuse endale võtma? Kui ei võta, siis ei maksa ka usaldusele loota.

Naastes aga Vene teema juurde, mis Reformierakonnal alati siis meelde tuleb, kui midagi muud enda õigustamiseks öelda pole, siis just Reformierakonna “tööriistad” langevad Kremli omadega ühte – alates piirileppega kiirustamisest kuni kaitsekärbeteni, politsei saatmisest rahva vastu kuni sõnavabadust piiratavate seadusteni.

Kaja Kallas on ametis olnud laias laastus pool aastat ja on seejuures Kremli ainult rõõmustanud – Reformierakond soovis referendumile panna küsimuse Venemaaga liitumisest, mis leidis kajastust ka Vene meedias kui näide meeleoludest Eestis; ajal, mil Venemaa agressivsus aina kasvab, kärpis Kallase valitsus kaitsekulutusi; PortoRollo koalitsioon tahab kiiresti Venemaale piirileppe ja 5% Eestimaad kinkida; Venemaale anti teada, et Eesti kaitsevägi hiilib 9. mail mööda põõsaid jne.

Just Kaja Kallase valitsus on pidevalt andnud Kremli suunal signaale, et Reformi- ja Keskerakonna juhtimise all ei võta Eesti ette midagi, mis kindlustaks teda Venemaa agressiivsuse vastu; valitsus on näidanud, et riiklikud institutsioonid pigem lömitavad või käivad seinaääri pidi, kui astuvad julgelt Kremli vastu välja – just nende sammudega väheneb kiiresti usaldus riigi vastu.

Venemaal ja Reformierakonnal on tegelikult palju ühist – nii Kreml kui Stenbocki maja kasutavad seadusi a la vaenukõneseadus, NETS ja meediaseadus, et ühiskonna kriitikat suukorvistada ja riigivõimule “vaikiva ajastuga” elu lihtsamaks teha; mõlemad kasutavad meeleavaldajate vastu jõustruktuure; Kaja Kallase rünnakud EKRE kui opositsiooni vastu Sildami intervjuus on täpselt samasugused kui Putini rünnakud Navalnõi vastu. Totalitarismiihalejatel on sarnasust küllaga.

“…[kohalikud] äärmuslased ja Kreml kasutavad täpselt samu võtteid õõnestamaks Lääne ühiskondi või usku Euroopasse,” väidab Kaja Kallas. Eestis pole “äärmuslastel” küll midagi teha, valitsus eesotsas Reformierakonna ja Kallasega teeb kõik ise ära, külvates seejuures Kremli veel ka kingitustega üle. Sest mida muud kaitsekärped ja osakese Eestimaa loovutamine on?