Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas luiskas intervjuus – tema ütlemised rahvaesindajatele on sageli solvavad ja isegi rassistlikud

-
01.07.2021
Plakatid
© Uued Uudised

Hiljutises intervjuus Toomas Sildamile üritas peaminister Kaja Kallas näidata ennast toreda inimesena, kes kunagi kellelegi halvasti ei ütle ja vastab alati argumenteeritult – ometigi saab iga Eestimaa inimene võtta ette Riigikogu kolmapäevaste valitsuse infotundide stenogrammid ja veenduda selles, kuidas peaministri peamine argument on sisutühi “Aga mida te ise eelmises valitsuses tegite!”

“Mulle on tulnud ka  tagasisidet, et miks ma neile samamoodi vastu ei pane. Olen selle peale tsiteerinud [Vana-Rooma keisrit ja filosoofi] Marcus Aureliust: parim kättemaks on see, et me ei muutu nende sarnaseks. Seda kavatsen igal juhul hoida. /…/ Kui mõelda vaidlemise tasemetele, siis põhimõtteliselt on vist neli erinevat taset. Kõige madalam on see, et ründad isikut, sest ei oska mitte midagi muud öelda. Järgmine tase on see, et ründad stiili, ütled, et sinu arvamus on lapsik, aga ei ütle, miks. Sealt kõrgem tase on juba see, et ründad seisukohta, aga argumenteerid. Ja edasi on juba see, et sa ründad oponendi seisukohta, ütled [vastu] oma seisukoha, argumenteerid seda… /…/ Minu arvates peaks riigikogu debateerima nendel kahel kõrgemal tasemel. Aga pigem olen näinud, et tegelikult on debatt toimunud viimasel ajal kahel alamal tasemel. Kurb,” räägib Kallas intervjuus.

Paraku debateerib Kaja Kallas ise kogu aeg just nendel madalamatel tasemetel. Näiteks küsis EKRE saadik Ruuben Kaalep temalt: “Kas Eesti riigi säilitamine eestlaste etnilise rahvuskoduna, kus eesti rahvusel peab olema turvatunne, et ei jääda omal maal vähemusse ja et eestlaste osakaal ei lange, ja kus mitte iialgi ei lasta tekkida sellisel demograafilisel situatsioonil, nagu me näeme seda Lääne-Euroopa suurlinnades, kas sellised väärtused võiksid kuuluda euroopalike väärtuste hulka või on need kuidagi vastuolus?”

Kaja Kallase vastust oleks näiteks Rootsis kindlasti rassistlikuks peetud, sest ta asus inimest hindama välimuse järgi: “Kuidas te neid etnilisi eestlasi üldse defineerite? Või kuidas te tuvastate, kes on etniline eestlane? Ma ei tea, kui ma vaatan teile otsa, siis te ei ole ka blond ja siniste silmadega. Kas te ikka olete etniline eestlane?”

Kaja Kallas nähvas ka Isamaa juhile Helir-Valdor Seederile: “Ja ühe sõna lisamine, mis teeb teid õnnelikuks, ei muuda suurt pilti.” (Jutt käib seadusemuudatusest).

Veel väljavõtteid stenogrammidest:

“Kuidas te nüüd sellise küsimuseni jõudsite – sellise konstruktsiooniga? Te alustasite sellest, et Kaitseväe vormi ei pandud 9. mail selga, sest selleks oli antud Kaitseväe juhi korraldus. Ja lõpuks jõudsite sinna, et sinimustvalget ei tohiks kasutada. Sellist juttu ju absoluutselt ei ole olnud.”

“Ma ei mõista teie kangelaslikku probleemipüstitust, mida te justkui ise üritate teise käega lahendada.”

“Mul on küsimus tegelikult teile: miks te politsei usaldusväärsust õõnestate? Miks te üritate jätta muljet, justkui politsei ei oleks Eesti rahva poolel ja politsei ei tahaks tagada korda?”

“Mina küll ei tahaks teie kurjust täis maailmas elada. Tõepoolest, niivõrd palju kurjust.”

“Teie vandenõuteooriad on muidugi väga hoogsad. Mina ei ole lugenud vaktsiini pakendit ega infolehte ja ma imestan, et te seda olete teinud.”

“Minu teada teie enda erakond ajab seda juttu, et me ehitame mingit politseiriiki ja meil on liiga suured sekkumised inimeste eraellu.”

“Seetõttu kõik need kirjeldused, mida te siin esitate, võivad vastata tõele, aga teades teie enda käitumist, nii palju kui ma olen teiega Riigikogus kokku puutunud, ma kaldun arvama, et päris tõde te alati ei esita.”

“Teie küsimuses on küll nii palju valeinfot koos ja erinevaid asju kokku pandud, aga ma alustan sellest eriolukorrast. /…/ see on ausalt öeldes suhteliselt ebameeldiv, kuidas te kõiki selliseid asju kokku seote, ja teie silm ilmselt ka ei pilgu.”

Nagu näha, on peaminister Kaja Kallas olnud väga aktiivne Infotunnis küsijaid solvama. Rääkimata sellest, et praktiliselt iga praeguse valitsuse valeteo õigustamist alustab ta eelmise valitsuse süüdistamisega, unustades, et üks pool eelmisest valitsusest (näiteks äpardunud terviseminister Tanel Kiik) on ka tema valitsuses.

Seega valetas Kaja Kallas taas ka Toomas Sildami intervjuus: ta paneb küsijatele vastu küll, ja üritab seda teha eriti solvavalt; ta läheb küsijatega agressiivsuselt samale tasemele (opositsioon on alati agressiivne); Kaja Kallas tegutseb enda nimetatud neljast debateerimise tasemest alati kõige madalamatel.