Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jurist Uno Lõhmus ABIS-est: “Raske on mõistatada, millised olid presidendi argumendid”

-
02.07.2021
President Kersti Kaljulaid
© UU

„Miks on põhjust mitte nõustuda presidendiga, et kõigi inimeste biomeetriliste andmete kogumine ja töötlemine on kooskõlas põhiseadusega? Miks presidendi otsus ei vastanud ootusele, mida eeldanuks põhiseaduse valvuri roll?“ küsib ABIS-e suhtes kriitiline Euroopa Kohtu endine kohtunik Uno Lõhmus kommenteerides presidendi otsust see „superandmeseadus“ välja kuulutada.

„Inimese biomeetriliste andmete, mida loetakse õrnadeks ja tundlikeks andmeteks, kogumine ja töötlemine on tõsine ja raske eraelu puutumatuse ja isikuandmete kaitse õiguse riive, mis eeldab tõsist kaalumist ja ning väga mõjuvat õigustust. Euroopa Liidu (EL) andmekaitse üldmäärus keelab üldjuhul töödelda isiku kordumatuks tuvastamiseks kasutatavaid biomeetrilisi andmeid, sarnaselt geneetiliste- ja terviseandmetega,“ kritiseerib tippjurist presidendi otsust.

„Raske on mõistatada, millised olid presidendi argumendid, sest ta piirdus konstateeringuga, et probleeme pole,“ lisab ta. „Või siiski on, sest ta pidas vajalikuks teha otsuse juurde avaldus.“

Uno Lõhmus toob ise välja hulk argumente, miks see seadus ei vasta meie põhiseadusele, muu hulgas ka selle, et ABIS seadustab ebaseaduslikult ehk põhiseadusevastaselt juba kogutud biomeetriliste andmete kandmise andmebaasi.

Riigikogus oli EKRE selle seaduse vastuvõtmisele tungivalt vastu, kasutades kõiki lubatud võtteid selle takistamiseks.

Allikas: ERR