Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerika politoloog: Ungari järjekindlus oma väärtuste kaitsmisel võib õhutada laialdasemat vastupanu Brüsselile

-
02.07.2021
Ungaril on tugev laste- ja perekeskne sisepoliitika ning rahvust ja riiki kaitsev välispoliitika.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikide juhtiv politoloog Patrick J. Deneen ütles intervjuus uudisteportaalile Origo, et Euroopa Liidu institutsioonide poolt liikmesriikidele pealesurutavad nn progressiivsed vaated võivad viia massilise vastupanuni ja eurooplased võivad tõusta Brüsseli vastu.

„Ma ei usu, et koroonaepideemia ja selle mõju oleks maailma ideoloogilisel kaardil midagi väga ümber joonistanud,“ ütles Deneen. Tema sõnul on muutunud peamiselt see, et jõud, kelle oluliseks eesmärgiks on oma võimu suurendamine liikmesriikides, üritavad seda päris kindlasti teha. „Ma ei usu, et maailmas toimuks mingeid suuremaid ideoloogilisi muutusi.“

USA poliitilisest olukorrast rääkides ütles Deneen, et president Bideni kramplik keskendumine demokraatide agendale, võib viia lüüasaamiseni kongressi vahevalimistel 2022. aastal. „Vasakpoolsete ideoloogiad – sooideoloogia, identiteedipoliitika –, mida Bideni administratsioon edendab, ei ole Ameerika ühiskonnas laialdaselt sugugi populaarsed, mistõttu ei saa välistada, et Ameerika poliitikas järgneb mingit laadi konservatiivide uuestisünd ja taasärkamine,“ arvas Deneen.

Euroopa Liidu osas viitas ta asjaolule, et EL-i juhtasutused on valinud nn progressiivsete vaadete läbisurumise tee, mis võib aga viia massilise vastupanuni, keskmega Poolas ja Ungaris. „Küsimus on peamiselt selles, kui tugev see vastupanu EL-i progressiivsele tsentraliseerimisele on ja kuidas seda kantakse üle poliitilisse võimuvõitlusesse. Erinevate ühiskonnagruppide hulgas on tõeline toetus EL-ile üsna nõrk ja väga lihtne on mobiliseerida inimeste rahulolematust olukorras, kus liitu tabavad välised vapustused nagu migratsioonikriisid, finantskriisid,“ rääkis Deneen. „Mind ei üllataks sugugi, kui tulevikus osutuks valituks üha rohkem Brüsseli progressiivset tsentraliseerimist vastustavaid jõude.“

Deneen avaldas ka arvamust, et Ungari järjekindlus oma põhiväärtuste kaitsmisel on teistele rahvastele eeskujuks. „Mitmeski mõttes on Ungari tegevus viimase paari aasta jooksul olnud inspireeriv, näiteks see, kuidas ungarlased on suutnud säilitada kaine mõistuse migratsiooniküsimuses, olgugi, et see on toonud kaasa tõsiseid lahkarvamusi EL-iga,“ ütles Deneen.

Allikas: Remix News