Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nobeli rahupreemia laureaadist Etioopia peaminister uhkustas riigi sõjalise võimsusega

-
06.07.2021
Etioopia vastuoluline peaminister Abiy Ahmed.
© Scanpix

Liberaalne Lääs saab üha uusi tagasilööke, olles paljud oma tegemised liiga ideoloogiliseks muutnud – nii on Nobeli rahupreemia laureaatideks valitud päris kummalised tegelased, nagu näiteks 2019. aastal preemia saanud Etioopia peaminister Abiy Ahmed, kes täna on ehtne sõjard.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed ütles esmaspäeval, et valitsus võiks kerge vaevaga värvata veel miljon võitlejat, kuid eelistab sellele vaikuseperioodi sõjast räsitud Tigray piirkonnas.

Nädal tagasi hõivasid Tigray kaitsejõud (TDF) pealinna Mek’ele, mille järel teatas keskvalitsus kaheksa kuud kestnud konflikti järel ühepoolsest relvarahust.

TDF on kirjeldanud Mek’ele ja enamuse Igray põhjaosa vallutamist suure võiduna, kuid Abiy ja teised keskvalitsuse esindajad ütlevad, et föderaaljõud tõmbusid tagasi strateegiliselt, lähtudes vajadusest keskenduda muudele ohtudele.

Abiy kõneles parlamendiliikmete ees võimalusest värvata kuni kolme nädala jooksul ning välja õpetada ja relvastada 100 000 eriväelast. Kui aga sellest jääb väheks, võib peaministri sõnul ühe-kahe kuuga organiseerida veel pool miljonit omakaitseväelast.

“Miljon noort saab mobiliseerida ja välja õpetada,” lisas 2019. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud Abiy riigi võimekust kiites. Ta märkis aga siiski, et selle asemel “otsustati, et kõik vajavad vaikuseperioodi”.

Tigray mässulised nõustusid pühapäeval “põhimõtteliselt relvarahuga”, kuid esitasid selleks ranged eeltingimused. Eeskätt peavad piirkonnast lahkuma Eritrea väed, aga ka naaberpiirkonnast Amharast pärit võitlejad, kes on toetanud konfliktis Etioopia valitsusvägesid.

Mässulised ootavad ka, et algataks õiguslikud protseduurid Abiy ja president Issaias Aferworki vastutusele võtmiseks nende tekitatud kahju ja kuritegude pärast. Neid nõudmisi Abiy esmaspäeval ei kommenteerinud.

Küll aga jätkus tal kiidusõnu Etioopia sõjaväele. “Meie kaitsejõududele ei maksta piisavalt palka. Nad ronivad mägedest üles ja alla. Vihmas ja päikese käes võitlevad nad riigi väärikuse eest,” rääkis peaminister.

Aafrika Sarve olulises majandus- ja tööstuspiirkonnas Tigrays on tuhanded inimesed on konflikti tagajärjel hukkunud ning sajad tuhanded tunnevad nälga.

Nobeli rahupreemia saajatelt ootab maailma siiski teistsugust käitumist kui sõjalist aktiivsust. Abiy Ahmed sai rahupreemia Eritreaga peetud sõja lõpetamise eest. (AFP-BNS-UU)