Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Ansipi ettepanekutes kumab stalinismi, totalitarismi ja ihalust autoritaarsusele

-
15.07.2021
Andrus Ansip
© Scanpix

EKRE aseesimees Mart Helme nimetab Reformierakonna tipp-poliitiku Andrus Ansipi ettepanekut vaktsineerimata inimesi avalikesse kohtadesse mitte lasta stalinistlikuks lähenemiseks ning näeb selle taga rahulolematust peaministriga. Helme näeb selles ettepanekus tegelikult kriitikat valitsusjuhi Kaja Kallase suunas aeglase vaktsineerimistempo pärast.

Helme avaldas arvamist, et Reformierakonnas valitsevad rahulolematus ja sisemised pinged Ta arvas, et seal kavandatakse mingit muudatust kas valimisremondi või muu pöörde kujul.

“Seal kavandatakse mingisugust muudatust. Kas see nüüd tuleb täis võimupööre või see tuleb mingisugune valitsusremondi moodi asi, ma ei oska seda teile öelda, eks nad seal oma tagatubades istuvad ja nõu peavad. Ei ole ju saladus, et Reformierakonnas on endiselt mitu tiiba,” ütles Helme.

Euroopa parlamendi liige, ekspeaminister Andrus Ansip tegi ettepaneku, et vaktsineerimata isikud ei viibida avalikes kohtades, näiteks rongiga sõita, kooli minna jne. Vaktsineerimisvastased võiksid Ansipi hinnangul viibida kodus.

EKRE esimees Martin Helme peab Ansipi ettepanekut autoritaarseks. “Siin tuleb kohe meelde Ansipi sellised nõukogudeaegsed instinktid, et ikkagi ühiskonda juhitakse käskude ja keeldudega,” ütles Helme.

“Mina ei ole vaktsineerimisvastane, ma olen ka iseennast ära vaktsineerinud ja ma arvan, et vaktsineerimine tõepoolest on kõige lihtsam ja parem lahendus pandeemiast välja. Aga millega meie erakond mitte kunagi ning mitte mingil tingimusel nõus ei ole, on sundvaktsineerimine,” lisas Helme.

Helme hinnangul peaks riik ja valitsus inimesi veenma, mitte hirmutama. “Kas me tahame sellises riigis elada, kus valitsus inimesi kogu aeg ähvardab ja hirmutab? Minu meelest koroonaga seoses on nagunii piisavalt palju hüsteeriat ja hirmutamist tehtud,” ütles Helme.

Tema sõnul võiks inimesi veenda ja lasta neil ise kaaluda oma riske ning ise oma saatuse osas valik teha.

Samuti Euroopa parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) ütles, et see Ansipi idee näitab pehmelt öeldes totalitarismi ihalust, kus kästakse ja poodakse.

“See on põhimõtteliselt vastuvõetamatu. Lisaks sellele ma ei mõista ka loogikat: mina olen vaktsineeritud ja ma ei tunne, et avalikus kohas, toidupoes või rongis ohustaks mind inimene, kes ei ole vaktsineeritud. Kui ta mind ohustaks, oleks küsimuse all vaktsiini tõhusus. Kui see vaktsineerimata isik aga tõesti kannab viirust ja nakatab teist isikut, kes ei ole vaktsineeritud, siis on see juba selle teise inimese enda probleem ja teadlik risk, et võib nakatuda. Inimese valikut end teadlikult riski asetada ei tohi ega saa keelata. Põhiline, mida saab teha, et argumentidega veenda, kuid lõppotsuse peab tegema ikkagi inimene ise, mitte Ansip või keegi kolmas.,“ arutles Madison.

Pigem huvitab teda küsimus, et kui Terviseamet täna tunnistas, et on alanud kolmas laine, siis kuidas on riik selleks ette valmistatud.