Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mike Pompeo: Bideni kliimapoliitika ja heakskiit Vene gaasijuhtmele on suur kingitus Kremlile

-
24.07.2021
Mike Pompeo hinnangul annab Biden energiamonopoli venelastele ära.
© Scanpix

USA endine riigisekretär Mike Pompeo kritiseeris teravalt president Bideni kokkulepet Saksamaaga, millega kõrvaldati viimased takistused Nord Stream 2 gaasijuhtme projektilt. Pompeo sõnul „õõnestab see tõeliselt Ameerika riiklikku julgeolekut“. Fox Newsi andmetel on leppega seljatatud ka pikalt valitsenud vastuseis gaasijuhtmele Washingtonis.

Pompeo ütles Fox Newsile, et tema arvates on Biden teinud kliimamuutustest oma maskoti ja „on valmis ohverdama viimsegi tükikese riiklikust julgeolekust süsiniku heitekoguste natukese vähendamise nimel“.

Biden kirjutas ametisse astudes kohe alla tervele hulgale korraldustele, millega näiteks peatati ajutiselt nafta- ja gaasilubade väljaandmine föderaalmaadel ja -vetes ning tühistati Keystone XL naftajuhtme projekt. Bideni ja Saksamaa vahel sõlmitud uus kokkulepe võimaldab Venemaal aga kahekordistada oma gaasieksporti Saksamaale.

Pompeo nimetab seda „üdini traagiliseks“. Tema väitel on lepe kasulik ainult kahte tüüpi inimestele: Venemaa rikastele oligarhidele ja Saksamaa rikkale eliidile. „Lepe on kahjulik Ukrainale, kahjulik meie Poola sõpradele, kahjulik Ameerika Ühendriikidele ja NATO-le,“ sõnas Pompeo. „Nüüd on nii, et Saksamaa satub Venemaa energiast väga suurde sõltuvusse. Kujutage ette tõsist konflikti, juhul kui asjad peaksid vedama viltu; kujutlege, mida Venemaa sellega teha saab,“ mainis Pompeo.

„Nord Stream 2 valmimine – mida Trumpi administratsioon takistas – on kingitus Putinile ja aitab kaasa tema katsele suurendada Venemaa geopoliitilist mõju Euroopas.“ Pompeo sõnul võib see tähendada Ida-Euroopa ja Ukraina lämmatamist. „See on üdini traagiline,“ rõhutas Pompeo.

Valge Maja pressisekretär Jen Psaki ütles ajakirjanikele, et president Biden on teadlik võimalikest gaasijuhtmega seotud muredest ning mainis neid ka hiljuti Saksamaa kantslerile Angela Merkelile. „Meil on jätkuvalt mure selle pärast, kuidas mõjutab projekt Euroopa energiajulgeolekut, õõnestab Ukraina julgeolekut ning NATO idatiiva liikmete ja partnerite julgeolekut.“

Allikas: Fox News