Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Hindud teevad Eestile ettekirjutusi, nõudes Estonia teatrilt “rassistliku lavastuse” mängukavast eemaldamist

-
03.08.2021
Ludwig Minkuse ballett “Bajadeer” on rahvusooper Estonia kavas alates 2013. aastast
© Estonia

Rahvusooper Estonia repertuaaris on ballett “Bajadeer”, mida mängitakse 9. aprillist kuni tuleva aasta 11. juunini. Hindud aga tunnevad, et see lavastus trivialiseerib idamaade religiooni ja teisi traditsioone ning usuvad, et Estonia peaks “Bajadeeri” lavalt maha võtma.

Hindude esindaja Rajan Zed ütles eilses avalduses, et maksumaksja rahast elatuv Eesti rahvusooper ei tohiks hingetult omastada teiste kultuuride traditsioone ja kontseptsioone, seejuures terveid kogukondi mõnitades.

Zedi arvates näitab 1877. aastal komponeeritud ballett idamaid solvavalt stereotüüpsena ja andis mõista, et see sügavalt problemaatiline ballett on vaid rikka tsivilisatsiooni jultunud pisendamine, kujutades endast 19. sajandi orientalistlikku suhtumist. Zed kutsus Estoniat sellise sobimatu valiku pärast vabandust paluma.

Eesti rahvusooper Estonia oleks pidanud näitama üles küpsust enne sellise balleti nagu „Bajadeer” valimist, mis demonstreerib idamaade pärandi karikatuuriks muutmist Lääne poolt ja õhutab etnilisi stereotüüpe, märkis Zed.

Eesti rahvusooperi suguse riikliku institutsiooni jaoks on ülimalt vastutustundetu valida selline ballett, mida on süüdistatud orientalistlike stereotüüpide vigase segapudru patroniseerimises, dehumaniseerivas kultuurilises portreteerimises ja vales esitamises, solvavates ja alandavates elementides, kultuuriliste motiivide tarbetus omastamises, essentsialismis, pinnapealses eksotitsismis, karikaturiseerimises jne. Eesti rahvusooper võiks tegutseda paremini oma eripalgeliste osanike teenimisel, teatas Zed.

Zed tegi ettepaneku, et Eesti rahvusooperi peadirektor Ott Maaten, kunstiline juht Arvo Volmer ja Eesti rahvusballeti kunstiline juht Linnar Looris hindaksid ümber Eesti rahvusooperi süsteemid ja protseduurid ning saadaksid oma juhid kunstilise tundlikkuse treeningule, et sellised sobimatud asjad tulevikus läbi ei lipsaks.

Veelgi enam, Eesti kultuuriministeerium, mida juhib Anneli Ott, ja tunnustatud toetavad ettevõtted nagu Tallink, SEB, Lexus, Kalev, Liviko, Sansha jt peaksid tõsiselt läbi mõtlema oma suhted Eesti rahvusooperiga, kui see jätkab selliste ballettidega nagu „Bajadeer”, mis trivialiseerib „teiste” traditsioone, lisas Zed.

Eestis elab ligikaudu tuhat India kodanikku, nende hulk on viimastel aastatel suurenenud.