Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Eestile on kombeks üks president korraga ehk Rahva naerualuseks saanud presidendivalimised

-
08.08.2021
IKersti Kaljulaid on valmis jätkama, kuigi otsitakse mujalt

Vähe sellest, et jaanuaris valitsuskoalitsiooni moodustanud Reformierakond ja Keskerakond pole saanud hakkama riigi juhtimise ega tervisekriisi haldamisega, on nad ajalooliselt piinlikuks kujundanud olukorra presidendikandidaadi leidmisel.

Kui algne seis oli selline, et Keskerakond soovis presidendiks esitada Jüri Ratast ja Reformierakond näeks jätkamas Kersti Kaljulaidi, siis olukord on kujunenud selliseks, et lauale löödud uued nimed pole kas ise tahtnud või pole nad sobinud sedavõrd, et koguks Riigikogus sedavõrd palju hääli. Samas pole ei Ratas ega Kaljulaid siiani välistatud.

Kui presidendivalimisteni Riigikogus on jäänud vaid mõned nädalad, siis kannustab ülejäänud parlamendierakondi peale EKRE aga juba mitte riigile ja rahvale sobiva kandidaadi leidmine, vaid see, et valimised ei liiguks valijameeste kogudesse, sest siis on kõik võimalik, see tähendab ka praegu Eestimaa ringsõitu tegeva EKRE kandidaadi Henn Põlluaasa võimalust.

Igatahes on segadus märkimisväärne ning ei ärata usaldust praeguste riigijuhtide suhtes. Pigem vastupidi. Uudisteagentuur BNS vahendab, et Postimehe toimetusse laekus reedel kahest erinevast allikast info, et Riigikogu spiiker Jüri Ratas ja peaminister Kaja Kallas pöörduvad presidendikandidaadi küsimuses uuesti Eesti NATO suursaadikuks määratud Jüri Luige poole, viimane seevastu kinnitas Postimehele, et temaga pole antud teemaga seoses ühendust võetud.

Laupäeval kirjutas Delfi, et nende allikate sõnul nähakse presidendikandidaadina Eesti Rahva Muuseumi direktorit Alar Karist, kes lausus aga Postimehele, et temaga ei ole Kallas ega Ratas ühendust võtnud.

Jüri Ratas vastas Postimehele, et pole kohtunud Jüri Luige ega ka Alar Karisega. Peaminister Kaja Kallas ei öelnud midagi.

Selle aasta veebruarist hakkas Keskerakonna esimees Jüri Ratas andma meediale ebamääraseid vastuseid presidendiks pürgimise kohta. Mai lõpus ütles Ratas, et tema ei kandideeri, seda kordas ta ka nüüd.

Juulis pakkus Jüri Ratas välja teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere, keda mõnitati parasjagu, kutsudes pikkadele vestlustele fraktsioonidesse. Reedel teatas Ratas, et Soomere ei saaks Riigikogus siiski hääli kokku.

Endine justiitsminister Jüri Raidla keeldus 19. juulil peaminister Kaja Kallase pakkumisest kandideerida presidendiks.

Jüri Ratas lootis taas näha presidendina Jüri Luike. Kaja Kallas polnud aga nende läbirääkimistest teadlik.

“Meil sellisel tasemel kokkulepet ei olnud. On ju teada, et Reformierakond on toetanud varem Jüri Luike, kui olid eelmised presidendivalimised ja seal lõppvoorus ju Reformierakond Jüri Luike toetas. Aga seekord ei olnud meil sellist detailides arutelu, sest ta ju läks just NATO-sse suursaadikuks, mille me ju valitsuses otsustasime,” vastas Kallas ERR-ile.

Kersti Kaljulaid on öelnud, et ei välista uuesti kandideerimist.