Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Jabur reklaamiseadus või poliitiline kius? Rakvere linnavalitsus tõrjub EKRE sinimustvalgete lippudega plakatit

-
10.08.2021
EKRE reklaamplakat Haljalas

Kui Haljala vald andis Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE) Tallinna-Narva maantee äärde püstitatud 8 x 5 meetri suurusele plakatile kooskõlastuse, siis Rakvere linn täpselt samasugust plagu paigaldada ei luba.

Keeldu põhjendatakse reklaamiseadusega, tüliõunaks on Eesti riigilipu kujutamine plakatil.

Rakvere linnakunstnik Marju Püümets teatas EKRE-le saadetud eitavas vastuses, et reklaamiseaduse üheks eesmärgiks on vältida eksitavat reklaami ja sinimustvalgete lippudega reklaam eksib kõnealuse seaduse neljanda paragrahvi neljanda lõike vastu.

“Lõike 4 eesmärgiks on vältida eksitavat reklaami, kasutades reklaamis Eesti lippu viisil, mis loob eksliku ettekujutuse, et riik soovitab reklaamitavat toodet eelistada või annab reklaamitavale tootele teatud garantii,” edastas Püümets.

EKRE Lääne-Virumaa ringkonna esimehe Anti Poolametsa sõnul on tegu ebakompetentse otsusega ja kui linnavalitsus otsust ümber ei vaata, pöördub erakond halduskohtu poole.

“Kui ametnikud ei suuda vahet teha erakonnal või kaupluses müüdaval tootel, siis tuleks neil kiiresti kooli tagasi minna. Ei saa välistada ka poliitilist kiusu, sest meie Rakvere kontori tähistuse pärast käis ka linnavalitsusega vaidlus kuude kaupa ning linnavalitsus pidi lõpuks alla vanduma.”

Anti Poolamets soovitas vaadata teiste erakondade varasemaid plakateid – pea kõik nad on kasutanud nendel ka Eesti lippu või selle värvikombinatsiooni.

“Kui erakonnad ei saaks end enam sinimustvalgete lippudega tutvustada, mis siis veel lubatuks jääb? Vikerkaarelipud ja sotside punane plagu? Kindlasti ei ole rahvusliku maailmavaadet rõhutav taustafoto sinimustvalgetest lippudest viis, mis annaks erakonna poliitikale riikliku garantii. Sellisel juhul peaks sinimustvalged lipud väljaspool riigiasutusi üldse keelama.”

Poolamets ütles, et erakond kavatseb linnalt ka kahjutasu nõuda, sest plakati rendiaeg juba jookseb.