Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Islamiriigi enesetapuvõitlejad tapsid Kabuli lennujaamas üle saja inimese

-
27.08.2021
Pärast plahvatust.
© Scanpix

Kabuli lennujaama lähedal sai neljapäeval kahes enesetapuplahvatuses surma üle saja inimese, ohvrite hulgas on 13 USA sõjaväelast.

Plahvatused külvasid paanikat lennuväljale kogunenud inimeste seas, kes loodavad Afganistanist põgeneda ja viimastel päevadel kiirenenud tempos käinud evakueerimine riigis võimu haaranud Talibani eest muutus meeleheitlikuks.

Rünnakute eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Plahvatused kärgatasid rahvahulgas, mis oli kogunenud lennujaama ümbrusse, hoolimata välisriikide hoiatusest peatse terrorirünnaku eest.

USA president Joe Biden, kelle valitsus on Afganistani kriisi tõttu tohutu surve all, kinnitas, et evakuatsioonilennud jätkuvad plahvatustest hoolimata, ja tõotas rünnaku korraldajatele kättemaksu.

“Me ei andesta. Me ei unusta. Me otsime teid üles ja sunnime teid maksma,” sõnas Biden pressikonverentsil.

Biden rõhutas aga, et kõik Ameerika sõdurid lahkuvad Afganistanist ja evakuatsioonilennud lõpetatakse teisipäevaks. Osalt on otsuse taga uute IS-i rünnakute oht.

Pärast Talibani võimuhaaramist 15. augustil on Afganistanist evakueeritud üle 100 000 inimese.

Lennud jätkusid ka reede hommikul ja lennukeid ootavatest inimestest moodustusid järjekorrad, aga plahvatuste piirkonnas enam inimesi ei ole, ütlesid AFP reporterid.

Hispaania teatas reedel, et on kahe viimase lennuga Dubaisse lõpetanud inimeste Kabulist evakueerimise. Suurbritannia teatas reedel samuti, et lõpetab inimeste Afganistanist evakueerimise mõne tunni jooksul.

Taliban on lubanud USA-l ja tema liitlastel inimesi evakueerida, samal ajal kui ta ise valmistub moodustama valitsust niipea, kui Ameerika sõdurid on lahkunud.

Islamiriik võistleb Afganistanis Talibaniga ja on tuntud eriti jõhkrate rünnakute poolest. Nüüd üritavad nad Kabulis enda kasuks pöörata.

Enesetapuründajad võtsid sihikule lennujaama värava ees tunglevad inimesed. Plahvatustes hukkus neist 72, kuid surma sai ka 13 USA sõjaväelast.

Vigastatud toimetati kanderaamidega sündmuspaigalt minema, ellujäänute hulgas vallandus meeleheide ja paanika.

Itaalia vabaühendus Emergency ütles, et tema haiglasse Kabulis toodi üle 60 ohvri, neist 16 tunnistati saabumise järel surnuks.

Kolmeteistkümne sõduri hukkumine Kabuli lennuvälja enesetapurünnakus on USA suurim ühe päeva ohvrite arv Afganistanis pärast 2011. aastat.

USA keskväejuhatuse ülem kindral Kenneth McKenzie ütles, et Kabulis võib oodata veel Islamiriigi rünnakuid.

Plahvatused hukka mõistnud Taliban rõhutas, et need toimusid USA sõjaväe kontrolli alusel alal.

AFP – Baltic News Service