Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poliitikud vahetavad enne valimisi formaalselt elukohta

-
02.09.2021
Neomarksistist sots Indrek Saar.
© Uued Uudised

Ei ole mingi saladus, et poliitikud hakkavad ühtäkki enne järjekordseid valimisi oma elukohta vahetama, registreerides end vajaminevasse omavalitsusse ajutiselt suhteliselt suvalistele aadressidele.

Ilmekas näide sellest on sotside esimees Indrek Saar, kes elab koos näitlejannast abikaasa Ülle Lichtfeldtiga Lääne-Virumaal Kadrina vallas Loobul, töötab Tallinna vanalinnas ehk Toompeal, kuid on seekord otsustanud kandideerida Nõmmel, eelmistel kohalikel valimistel kandideeris ta aga Mustamäel.

Tema abikaasa on nüüd samuti sotside nimekirja meelitatud, kuid tema ei kandideeri loomulikult ei Mustamäel, Nõmmel ega Kadrinas, vaid hoopis Rakveres.

Sissekirjutuste ajutine vahetamine pole kodanikele just kena eeskuju ja pigem rahva lollitamine.

Indrek Saar leiab hoopis, et inimesel võiks olla üldse mitu sissekirjutust.

Saar ütles ERR-ile, et tema tegi kandideerimise tõttu omale sissekirjutuse Tallinnasse sel suvel, ehkki tema tegelik elukoht ja perekond on Lääne-Virumaal Loobu külas.

Saar tõi välja, et inimesed liiguvad palju erinevate Eesti osade vahel ning seadus on selle valguses ajale jalgu jäänud.

Valimiskomisjonist kinnitati ERR-ile, et nemad kontrollivad vaid seda, kas inimesel on kehtiv sissekirjutus selles omavalitsuses, kus ta kandideerib. Seekordsete kohalike omavalitsuste volikogude valimistel peab inimene olema omavalitsusse, kus ta kandideerib, enda elukoha registreerinud hiljemalt 1. augustil.
Sellest, kas ja millal kandidaat oma elukohta on vahetanud, valimiskomisjon ülevaadet ei oma.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel osalemise üks tingimustest näeb ette, et kandidaadi püsiv elukoht ehk rahvastikuregistrisse kantud sissekirjutus peab olema selles omavalitsuses, kus ta kandideerib.