Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: ungarlased tunnevad ennast kodumaal vabadena, sakslaste vabadustunnetus on poole väiksem

-
08.09.2021
Ungari peaminister Viktor Orban on oma rahvale andnud poole rohkem vabadustunnetust kui kantsler Angela Merkel sakslastele.
© Scanpix

Hiljuti läbiviidud uuringu kohaselt tunnevad ungarlased end igapäevaelus kaks korda vabamana kui sakslased. Kaheteistkümnes Euroopa Liidu riigis korraldatud uuringu tulemused on seega teravas vastuolus vasakliberaalsete poliitikute ja peavoolumeedia narratiiviga Ungarist. Uuringu viisid koostöös läbi Datapraxis, YouGov, AnalitiQs, Alfa, Szondaphone ja Sorose rahastatud vabaühendus Euroopa välissuhete nõukogu (Council of European Foreign Relations).

Küsimusele selle kohta, kui vabana tunneb inimene end oma igapäevaelus, vastas 88% ungarlastest, et tunnevad end täielikult või osaliselt vabana (kõrgeim protsent kõigi küsitletud riikide kodanike hulgas). Sakslased maandusid selle küsimusega viimasele kohale – vaid 46% sakslastest tunneb end igapäevaelus kas täielikult või osalikult vabana.

Tegemist on huvitavate tulemustega, kuna Brüssel ei jäta enamasti kasutamata võimalust Ungari süüdistamiseks vabaduse puudumises või lausa diktatuuris. Juba aastaid on erinevad vabaühendused Ungarit rünnanud. Näiteks on Sorose rahastatud vabaühendus Freedom House seadnud Saksamaa oma võrdluses maailma kõige vabamate riikide hulka – 94 punkti 100-st. Seevastu Ungarit nimetatakse selles liigituses vaid „osaliselt vabaks“, 69 punkti 100-st. Organisatsioon väitis isegi, et Ungari ei ole enam demokraatlik riik.

Siiski näitab hiljutine Euroopa välissuhete nõukogu uuring, et kodanikel endil on asjast üsna teistsugune arusaam. Selle kohaselt tunnevad ungarlased end teiste riikide kodanikest palju vabamana, nad isegi usaldavad oma valitsuse koroonaviiruse vastaseid meetmeid.

Liberaalsed poliitikud on Orbáni valitsuse poliitikat lakkamatult kritiseerinud, kuid sellest hoolimata toetavad ungarlased oma riigijuhte. Näiteks on Ungari valitsusel migratsiooniküsimuses ülisuur toetus, samuti usaldavad ungarlased oma valitsust migratsiooniküsimuses rohkem kui teiste riikide kodanikud oma valitsusi. Orbáni valitsus püsib endiselt ka ühe populaarseima valitsusena EL-is, mida kinnitavad jätkuvalt kõrged reitingud.

Allikas: Remix News