Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO Martin Helme: majanduskasv on eelmise valitsuse töö

-
15.09.2021
Laadime sisu...

EKRE esimees ja endine rahandusminister Martin Helme ütles teisipäeval ETV saates “Esimene stuudio”, et praegune majanduskasv ja maksulaekumiste paranemine on eelmise valitsuse teene, rohepöörde taustaga elektrihinna tõus teda ei üllatanud.

“Nüüd on näha, et need otsused, mis me tegime majanduse elavdamiseks, maksude langetamiseks ja majanduse stimuleerimiseks läbi Kredexi ja EAS-i meetmete, on toonud Euroopa kõige parema majanduskasvu ja kõige kiirema taastumise. Meie laenukoormus on Euroopa Liidu kõige väiksem,” ütles Helme err.ee teatel. “See on kõik eelmise valitsuse töö. See oli minu kui rahandusministri eelarvepoliitika tulemus, mida ka täna nauditakse,” lisas ta.

Kõrget elektrihinda nimetas Helme rohepöörde esimesteks viljadeks. “Teoreetikud ja rohepöörajad rääkisid meile pilvepiiril hõljudes, kui kohutav on see, et Eesti toodab ise elektrit ja kui räpane see on ja mida kiiremini ära lõpetada, seda parem on,” vahendab Postimees tema sõnu ETV-le.”See elektri hind, mis meil praegu on, on rohepöörde esimesed kibedad viljad. Asi läheb järjest hullemaks,” kinnitas ta.

Helme hinnangul näitab elektrihinna tõus ka seda, et jutt ühtsest Balti ja Põhjala elektriturust ei vasta tõele. Puuduseks peab ta ka korralike elektriühenduste puudumist Skandinaaviamaadega.

“Eesti on kujunenud Euroopa kõige kõrgema elektrihinnaga riigiks,” sõnas Helme. Tema sõnul kavatseb valitsus olukorda veelgi halvendada, kui tõstab aktsiisid tagasi sellele tasemele, kus need olid enne pandeemiat.

Martin Helme märkis, et tänasest elektrihinnast rohkem kui pool on CO2 kvoot, mis on tegelikult maks. Küsimusele, mida siis teha, vastas ta, et Eesti peaks ETS-is ehk heitkogustega kauplemise süsteemis osalemise peatama.

“Ütleme, et meil on energiajulgeoleku ja majanduse stabiilsuse seisukohalt tarvis katkestada ETS-süsteemis olemine,” soovitas Helme, kelle sõnul on elektri hinda võimalik kahandada keskkonnatasude vähendamise kaudu. (BNS)