Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Otepääl arutati looduse ja metsa teemal: ka inimene on looduse osa

-
15.09.2021
Paneelistb osavõtjad
© Erakogu

Eile toimus Otepää EKRE osakonna korraldusel avalik debatt elukeskkonna, looduse ja metsa teemadel. Vastust küsimusele “Kuidas leida tasakaal?” otsisid vestlusringis loodusfotograaf Arne Ader, keskkonnaekspert Monika Prede ja endine keskkonnaminister Rain Epler. Arutelu juhatasid EKRE kandidaadid kohalikel valimistel Ants Frosch ja Mare Raid.

Mare Raid pöördus saalisviibijate poole tõdemusega, et valla elanikud peavad lugu oma kodukandi maastiku eripärast ja tõi välja vajaduse kaitsta Otepää kandi loodusvaateid kui Eestimaa pärli elukeskkonnana. Ühiselt leiti, et vajame mõttemaailma muutust – inimene on looduskeskkonna osa ja temaga tuleb arvestada. Eluvõõra riikliku sekkumise näitena toodi esile kurioosum, et Otepää looduspargi kaitse-eeskirja järgi peetakse matkagruppi loodusele ohtlikuks.

Arutelul osalenud valdkonna asjatundjad tõid esile küsimuse valla inimeste kaasamisest. Loodusfotograaf Arne Ader rõhutas, et kogukonnaga peab kokku leppima enne olulise otsuse tegemist, mitte pärast. Otepää linnamäel toimunud raide osas ei saa me enam miskit muuta takkajärgi. Aga edaspidi võiks taolisi asju kooskõlastada kohaliku rahvaga.

Rain Epler nõustus, et tänane aina tsentraliseeritum juhtimismudel on jõudnud ummikusse. Inimesed tunnevad, et nende soovide ja vajadustega ega kohalike eripäradega ei arvestata kui otsused sünnivad kaugel. Seepärast on tema sõnul oluline nii keskkonda puudutavatel kui paljudel muudel teemadel tuua otsustamine inimeste jaoks kodule lähemale. Riigimetsade majandamise osas leidis endine keskkonnaminister, et see peab jääma senisele otsustustasandile, kuid arvestama kohalikke olusid senisest enam: “Vajame pädevaid spetsialiste ja selgeid poliitikaid”.

Turismiettevõtja Paap Kõlar tõi häiriva kitsaskohana välja liigse riigipoolse sekkumise: “Otepää Looduspargi territooriumil teeb otsuseid anonüümne ametnik, mitte valimistel rahva mandaadi saanud poliitikud vallavolikogus”.

Koos Kõlariga kohalikel valimistel EKRE nimekirjas kandideeriv keskkonnaekspert Monika Prede lisas, et algselt oli kaitseala moodustamise eesmärk just Pühajärve ümbruse kaunite maastikuvaadete säilitamine järeltulevatele põlvedele: “Kusagil on tehtud suur viga ja täna näeme Eesti ühes olulisemas turismipiirkonnas võsastunud järvekaldaid ja lageraie lanke”.

EKRE Otepää osakonna esimees Ants Frosch pakkus välja võimaliku lahenduse kogukonnametsade ja otepäälaste kauni kodukoha päästmiseks. “Vallal peab olema oma pädev ja eelistatult oma vallas elav keskkonnaametnik, kelle ülesanne on kodanikke ja ettevõtjaid toetada ning asuda dialoogi riigiasutustega, et praegu kehtivad looduskaitse ja -hoiu tingimused ümber vaadata, saavutamaks mõistlik tasakaal vallarahva elukeskkonna korraldamisel.“

Ants Frosch on eelseisvatel valimistel EKRE vallavanema kandidaat ning Mare Raid kandidaat vallavolikogu esimeheks Otepääl.