Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Suurbritannias tõrjub ideoloogiline „kõrgharidus“ välja akadeemilise kõrghariduse

-
06.10.2021
Prints William ja tema abikaasa Catherine istutavad puu St Andrewsi ülikooli juurde – ja see kõrgkool on saanud ajupesu paigaks. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Ühendkuningriigi ülikoolid tegelevad üha järjekindlamalt tudengite ideologiseerimisega. Õppekavadesse on viidud sisse uued moodulid, mis sisaldavad ainekursusi nn mitmekesisusest, rassilisest võrdsusest ja jätkusuulikkusest. Osa neist moodulitest on esmakursuslastele kohustuslikud, mis tähendab, et õpingute jätkamiseks on vaja need edukalt läbida. Kriitikute arvates on tegemist indoktrineerimise ilminguga, mis on teravas vastuolus mõtte- ja südametunnistuse vabaduse põhimõtetega.

Šotimaa vanim kolledž, St Andrewsi ülikool on teinud esmakursuslastele kohustuseks jätkusuutlikkuse, rassilise mitmekesisuse ja seksuaalkäitumise mooduli, ilma mida läbimata ei ole neil võimalik ülikoolis jätkata. Moodul sisaldab näiteks õpetusi sellest, kuidas tunda ära „isiklikku süütunnet“ ja rakendada seda „teadvustamata erapoolikusest ülesaamiseks“. Kursuse raames räägitakse rassismist, eelarvamustest, samuti bioloogilisest mitmekesisusest.

Samas tekitab küsimusi, kas paljukiidetud „võrdsus“ ikka tähendab seda, et kõiki inimesi tõepoolest koheldakse võrdselt. Vastus kipub olema „ei“ – tegelikkuses näeb asi välja nii, et kõiki sarnases olukorras olevaid inimesi tuleb küll kohelda ühtemoodi, aga kõiki „ebavõrdses“ olukorras inimesi võib kohelda erinevalt.

Ka Kenti ülikool nõuab esimese kursuse tudengitelt „eelarvamustega võitlemiseks“ rassilise mitmekesisuse kursuse läbimist, samamoodi Southamptoni ülikool ja Bathi ülikool, kus lisaks räägitakse ka „kliimatasakaalust“ ning viiakse läbi kliimaalase kirjaoskuse treening.

Nn diskrimineerimisevastased moodulid on tekitanud küsimusi nii üliõpilaste kui ka professorite hulgas. „Tegemist on mõttepolitsei sisseviimisega ning katsega indoktrineerida inimeste mõttevabadust,“ ütles üks Kenti ülikooli värske tudeng.

„Sa pead tegema kõike täpselt nii, nagu sult nõutakse. Kuid igal inimesel on sellistel teemadel oma isiklik arvamus,“ rääkis üks St Andrewsi tudeng. Tema arvates on moodul vastuolus akadeemilise sõnavabaduse põhimõtetega. Samas mainis ta, et esmakursuslased ei protesteeri mooduli vastu, kuna pelgavad tagajärgi.

Endise teadus- ja ülikoolide ministri Chris Skidmore’i arvates kasutatakse mõnede selliste kursustega ära ülikoolide autoriteeti. Tema sõnul ei tuleks lugeda tudengitele mitte moraali, vaid lihtsalt olla neile õpingute alustamisel toeks.

Ülikoolide väitel viidi moodulid õppekavadesse sisse tudengite nõudmisel, kuid Derby ülikooli professor Dennis Hayes leiab, et ülikoolid ei peaks viima pimesi sisse kõiki tudengite pakutud muudatusettepanekuid. „Seda on ehk tehtud parimaid kavatsusi silmas pidades, kuid ei sobi ülikooli, kus tuleks õpetada inimesi mõtlema, aga mitte seda, mida mõelda,“ leidis Hayes.

Allikas: Remix News