Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Väike-Maarjas kandideerib EKRE ridades mees, kellest võib saada Eesti esimene astronaut

-
08.10.2021
Andero Põllu

Väike-Maarja vallas EKRE esinumbrina kandideeriv Andero Põllu (40) on 15 aastat Eesti Mereväes teenides merepõhjas miine demineerinud, nüüd kandideerib ta aga Euroopa Kosmoseagentuuris Eesti esimeseks astronaudiks.

Praegu õpib aga liikumisõpetajana tegutsev mitmekülgne mees Hiiumaa ametikoolis käsitöö palkmajade ehitamist.

Kui Andero aega teenima läks, oli merevägi ta kindel soov, sest tema suguvõsas on alati keegi merendusega tegelenud. Eesti mereväkke jäi ta kauemaks, lausa viieteistkümneks aastaks, mil spetsiifiliselt tegeles allveedemineerimisega, põhiliselt tehti merd ohutumaks enda territoriaalvetes, Liivi lahes, Soome lahes, Väinameres ja Läänemeres laiemalt, aga käidi kaugemalgi, nagu näiteks Atlandi ookeanis, Vaikses ookeanis, Vahemerel…

Tema sõnul on nii Esimesest kui ka Teisest maailmasõjast jäänud merepõhja hulganisti lõhkemata lõhkekehasid, teadupärast mineerisid meie ümber merd nii sakslased kui ka venelased, lisaks soomlased ja eestlased ise, ka inglased.

Merede ohutuks tegemine oli tiimitöö ning aja jooksul sai koos kaaslastega kahjutuks teha sadu sõjaaegseid lõhkekehasid. „Noore mehena erilist hirmu ei tundnud, mida vanemaks saad, seda rohkem hakkad mõtlema,“ ütleb aastatel 2000-2015 mereväes teeninud mees. Kui tema mereväkke läks, oli see veel algusjärguis ja mereväge alles hakati Eestis üles ehitama.

Sellest ajast on jäänud talle allveeujumine, snorgeldamine, sukeldumine hobina külge, kuigi suuresti on see läbitud teema ja adrenaliini sealt enam ei ammuta. Selge veega Äntu järvede ilu on ikka kena vaadata ka altpoolt veepinda.

Uut põnevust pakub talle aga kosmos. Nimelt kandideerib Väike-Maarja mees Euroopa Kosmoseagentuuri konkursil astronaudiks ja on esimese etapi juba läbinud.

Novembris peaks saama mingi selguse, siis hakkavad juba ka treeningud pihta. Igatahes vastab Andero kõikidele nõuetele, nii nendele, mis puudutavad tervist ja vormi kui ka need, mis puudutavad kogemusi ja haridust. „Hea tuuker on ka hea astronaut, sest näiteks keskkond, kus treenitakse, on sarnane,“ lausub Andero.

Tema üks uuem väljakutse on ka huvi poliitika vastu. Talle on lähedased EKRE maailmavaade ja väärtushinnangud.

Mis puutub Väike-Maarja valda, siis siin on tema hinnangul põhiline teema see, et noored pered, kes vallas elavad, ei läheks ära, pigem oleks hea, kui neid tuleb juurde.

„Iga vallaelanik on oluline, olgu ta noor või vana. Kõik on võrdsed ja kõikidega peaks vallavõim arvestama. Et noored lastega pered tunneksid end vallas hästi – see on põhifookus,“ räägib ta.

Andero Põllu ise on põline Väike-Maarja kandi mees, seal sündinud ja Kiltsis koolis käinud, praegugi elab ta oma vanavanemate talus Liiva külas. Ta on Tallinna ülikooli magister kehakultuuriõpetaja erialal. Kodus kasvab viis tütart. Teda huvitab lisaks eelpool nimetatule ka jahindus ja purjetamine.