Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Nagu arvata oligi: Euroopa Komisjon toetab Lukašenka hübriidsõja lõpetamist ainult sõnades

-
23.10.2021
Euroopa Komisjon keeldub toetamast füüsiliselt pidava EL-i idapiiri väljaehitamist.
© Scanpix

Õigus on taas neil, kes arvavad, et Euroopa Komisjon polegi massimigratsiooni tõkestamisest huvitatud – komisjoni president lükkas tagasi variandi selle füüsilise tõrjumise osas.

BNS vahendab: “Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles reedel, et Brüssel ei maksa tõkete ehitamise eest bloki välispiirile põgenike eemale hoidmiseks, ehkki osa riike seda nõuab.

Brüsseli kauaaegne positsioon on olnud, et “okastraadi ja müüride jaoks raha ei eraldata”, ütles von der Leyen ülemkogul.

Mitu EL-i liikmesriiki on olnud silmitsi põgenike lainega oma piiril ning survestanud blokki andma raha piiritõkete välja ehitamiseks.

Raha nõuavad eeskätt Poola ja Leedu, kuhu Valgevenest on sel aastal asunud teele suurem arv migrante.

Euroopa Liit süüdistab Minski tuhandete Lähis-Idast ja Aafrikast pärit migrantide suunamises üle piiri kättemaksuks Aleksandr Lukašenko režiimile kehtestatud sanktsioonide eest.

“Me näeme Valgevene valitsuse tegevust hübriidrünnakuna,” ütles von der Leyen ajakirjanikele.

Ülemkogul lepiti kokku, et Minskile vastatakse taas sanktsioonide kehtestamisega “kiiremas korras”.

“Lukašenko režiim näeb nüüd, et Euroopa Liit suudab reageerida, teha otsuseid ja on valmis enda kaitsma,” ütles Leedu president Gitanas Nausėda.

Poola on pälvinud kriitikat seoses oma jõulise lähenemisega kriisile, sealhulgas migrantide piirilt tagasi saatmisega. (Uudises ei märgita, et sama teevad ka Läti ja Leedu – toim.)

ÜRO nõudis reedel kiireid tegusid elude päästmiseks ja kannatuste vältimiseks EL-i ja Valgevene piiril, kus on surma saanud juba kaheksa asüüliotsijat.

Varssavi on pannud ette ehitada Valgevene piirile 350 miljonit eurot maksev müür.”

Kogu sellest AFP uudisest tuleb selgelt välja see, et Euroopa Liit ei kavatse oma välispiiri kaitsma hakata, esiplaanil on ikka “migrantide õigused” ja Poola karistamine, ning “jõulised meetmed” Valgevene vastu tähendavad EL-i hambutuse juures seda, et kogu kriis läheb hullemaks.

Ka Leedu president Nauseda optimism tundub ülepingutatuna.