Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Budapesti rahumarsil osalesid sajad tuhanded inimesed

-
26.10.2021
Rahumarss Budabestis
© Scanpix

Sajad tuhanded ungarlased võtsid osa 23. oktoobril Budapestis toimunud ulatuslikust rahumarsist, millega tähistati riigis 1956. aastal toimunud antikommunistliku ja nõukogudevastase ülestõusu aastapäeva. Osalejate üleval hoitud plakatid ja nende laulud on näidanud, et see oli ka protest sotsialistide juhitud opositsioonikoalitsiooni vastu, kus domineeris endine peaminister Ferenc Gyurcsány, kes andis 2006. aastal korralduse märulipolitseile rünnata 23. oktoobri rahumarssi.

Toona said sajad inimesed vigastada, kui politsei kasutas rahva laialipeksmiseks kumminuiasid, pipragaasi ja kummikuule. Selle poliitilise pärandi pärijad on praegu Viktor Orbáni konservatiivse valitsuse häälekamad kriitikud nii kodus kui ka EL-i peakorteris Brüsselis.

Tänavune marss kulges ilma vahejuhtumiteta, vaatamata sellele, et vasakpoolse opositsiooni korraldatud väikese provokatiivse vastumeeleavalduse tõttu olid emotsioonid laes.

Marss lõppes Budapesti keskväljakul, kus peaminister Viktor Orbán kõneles osalejatele. Konservatiivne peaminister tervitas oma kõnes Poola ja Itaalia meeleavaldusel osalejaid, kes tulid ka 1956. aasta ülestõusu kangelaste mälestusele austust avaldama.

Orbán osutas 2006. aasta vägivaldsetele sündmustele, öeldes: „Viisteist aastat tagasi vaatasid minevik ja olevik selles kohas üksteisele alla. Ühel pool olid pisargaasigranaadid, kummikuulid, kurikad, erariides ohvitserid ja veekahurid. Teisel pool seisis petetud ja alandatud rahvas, kes 50 aastat hiljem pidi taas kuulma, et neile on “valetatud hommikul, päeval ja õhtul”“

Allikas RemixNews