Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaan Elgula vastas Ivan Makarovile: nõus, Tõnis Mägil on õigus oma arvamusele

-
27.10.2021
Tõnis Mägi
© UU

Muusik Jaan Elgula vastas kolumnist Ivan Makarovi küsimusele, miks ei näe me peavoolumeedias tuntud ja armastatud lauljate ühispöördumist Tõnis Mäe kaitseks, et ta on nõus – jätke Tõnis Mägi rahule. Ta tegi seda siiski sotsiaal-, mitte peavoolumeedias.

“Viimaste päevade sündmused, kui Tõnis Mäele on välja kuulutatud sallivuslik vasakliberaalne ajujaht, ei olnud tegelikult mingi ootamatus. Meil on inimesi tagakiusatud ennegi: Eino Baskin jäi oma teatrist ilma, Aivar Mäe pidi lahkuma Estoniast, eluajalgi mustatud Jaak Joala löödi postuumselt kasti jne jms. Aga sellist asja veel ei olnud, et rahva laulik kuulutatakse, nagu Stalini ajal, rahvavaenlaseks ja kutsutakse üles teda „tühistama“,“ kirjutas Makarov mõni päev tagasi.

„Mul on vaid üks küsimus: miks vaikivad Tõnise sama kuulsad kolleegid, tema põlised võitluskaaslased laval? Miks nemad ei võta sõna? Miks ei näe me peavoolumeedias nende ühispöördumist: jätke Tõnis Mägi rahule?“ lisab samuti muusikuna tegutsenuid Makarov, loetledes mitu tuntud lauljat ja pillimeest.

Näiteks pöördub ta teiste hulgas Vikerraadio toimetaja ja Justamendi käilakuju Jaan Elgula poole: „Jansa, Sinus endas on tartlase hing ja Sa kunagi rääkisid mulle, et oled väga vihane ühe samuti Tartust pärit laulja peale, kes julges Tõnist maha teha ja lubas ta eestlaste jaoks enda vastu välja vahetada. Miks ei tõsta Sa sõna oma kolleegi laimamise vastu praegu? Kas Sa kardad kaotada seda piskut, mis on Sulle jäetud ERR-is, ja et Justamenti enam ei mängita?“

Elgula vastab: „Peale selle, et ta on artist, helilooja, eeskuju, on ta ka lihtsalt vabariigi kodanik, kel on samasugune õigus, nagu meil kõigil, oma arvamus välja öelda. Ma olen täiesti 100% sellega nõus.

Sa küsisid veel, et kas ma kardan, et tänu sellele, kaotan selle pisku ERR-is ja seal Justamenti enam ei mängita?

Ma vastan, et ei karda. Oma tööga Vikerraadios olen ma väga rahul ja loodan, et mu tööandjad minuga samuti. Mis aga puutub Justamendi lugude mängimisse, siis pead sa küsima seda Vikerraadio muusikajuhilt Sten Teppanilt. Aga tõesti, su jutus on iva, Justamenti võiks raadiotes rohkem kõlada. Mis aga puutub Tõnis Mägi loomingusse, siis ma saan rääkida ainult Vikerraadio muusikatoimetajana, jah, Tõnis Mägi looming kõlas ja kõlab enne seda miitingut, miitinguga samal päeval ja peale miitingu päeva edaspidigi Vikerraadios.

Hea sõber Vaanja. Kui tahad teinekordki minult miskit küsida, siis helista, number on mul endiselt sama. Hea oli, et sõber Indrek Kalda jagas Uued Uudised linki, muidu ma poleks teada saanudki, et sul on selline küsimus.

PS. Ole hea ja ütle oma Uued Uudised sõpradele, et nad avaldaksid ka minu vastuse, muidu pole asi ju õiglane.“

Mingit ühispöördumist siiski pole muusikutelt meie vabaduselaulikuks peetava Tõnis Mägi kaitseks oodata.