Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme Mailis Repsilt saadikupuutumatuse võtmisest: “Miks oleksime pidanud seda takistama?”

-
27.10.2021
Mailis Reps
© UU

Eile hääletas Riigikogu Mailis Repsilt (Keskerakond) saadikupuutumatuse võtmise poolt, et prokuratuur saaks esitada eksministrile süüdistuse. EKRE fraktsiooni liikme Mart Helme sõnul polnud selles otsuses fraktsioonis mingit küsimust.

Repsilt saadikupuutumatuse võtmise poolt hääletas 56 riigikogu liiget, vastu polnud keegi. Kohal olnud 16 keskerakondlast jätsid hääletamata.

„Reps on väga selgelt öelnud, et ta soovib, et saadikupuutumatus ära võetaks. Kui inimene ise soovib, et ta saaks vabad käed kohtuprotsessi läbiviimiseks, siis miks peaksime hakkama omalt poolt seda takistama?“ nentis EKRE aseesimees Mart Helme „Reporterile“.

Kuigi EKRE on aastate jooksul olnud prokuratuuri suhtes kriitiline, on Helme sõnul küsimus saadikupuutumatusest laiem. „See ei puuduta ainult seda, et keegi on kuskil kohvimasina ära pätsanud. Küsimus on ka selles, et saadikutel peab olema kindlus, et nende sõnavõtte ja poliitilist oponeerimist ei kvalifitseeritaks riigi reetmiseks,“ selgitas ta.

Eksministri sõnul pole saadikupuutumatuse võtmises midagi enneolematut, kuid on ikka kahetsusväärne, kui kolleegid tekitavad olukorra, kus selline asi üldse päevakorda tuleb. Viimati võttis sama koosseis ära Kalev Kallo (samuti Keskerakond) saadikupuutumatuse, kes jäi mullu süüdi altkäemaksu vahendamises.

Ka toona jättis Keskerakonna fraktsioon Riigikogus hääletamata.

Möödunud aasta sügisel selgus, et toonase haridus- ja teadusministrina kasutas Reps ministeeriumi vara ja tööjõudu enese pere huvides, vahendas Postimees. Lisaks lasi ta oma sünnipäevapeo restoranis Mon Repos kinni maksta maksumaksjal. Asi kulmineerus Repsi tagasiastumise ning kriminaalasjaga.

Huvitav on seejuures asjaolu, et Reps juhtis mitu kuud pärast seda jaanuaris toimunud valitsusevahetust Keskerakonna poolt koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonnaga, kes nüüd tema vastu hääletas.

Repsi kaasuse valguses olgu lisatud peavoolus mahavaikitud fakt, et EKRE fraktsioon ei kasuta isegi seaduses ettenähtud võimalust saadikutel liisida autot kuluhüvitiste eest, sest rahvuskonservatiivide arvates ei ole eetiline maksumaksja raha kulutamine sellisel moel.