Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Brittide mõjuhinnang: vaktsiinipassid tekitavad eksliku turvatunde, efekt võib olla loodetule vastupidine

-
29.10.2021
Protesteerija võrdleb vaktsiinipassi natside “ausweissiga”.
© Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus viis läbi mõjuhinnangu, mille kohaselt ei aita nn vaktsiinipassid koroonaviiruse leviku peatamisele mitte kaasa, vaid võivad seda isegi suurendada.

The Telegraphile teadaolevalt on Suurbritannia digikultuuri, meedia ja spordi osakond (DCMS) hoiatanud, et vaktsiinipassid tekitavad inimestes ekslikku turvatunnet, mis võib anda loodetule vastupidise efekti. Inimestel on tunne, nagu viibiksid nad COVIDi vabas ruumis, kuid samas on teada, et ka vaktsineeritud levitavad viirust.

Valitsuse analüüsis leiti, et ehkki vaktsiinipassid võivad vähendada viiruse levikut avalikes kohtades (muuseumid, staadionid jm) kuni 40-50%, on see kogukonnapõhise leviku mõttes vaid väga väike osakaal ja üleüldiselt vähendaks passide kasutusele võtmine viiruse levikut maksimaalselt vaid 1-5%.

„Ehkki mõju ei pruugi olla selline kõigis tarbijarühmades, näitavad andmed üldiselt, et tänu vaktsiinitõenditele liigutavad mitmed tundlikud segmendid oma üritused tagasi siseruumidesse,“ seisab raportis. Jalgpalli puhul tähendaks see näiteks, et vaktsineerimata isikud, kes muidu läheksid mängu vaatama hästi ventileeritud staadionile, valivad mängu vaatamiseks siseruumis asuva pubi.

Briti valitsus tuli möödunud kuul välja nn plaaniga B, mis näeb ette vaktsiinipasside kasutusele võtmist talvekuudeks juhul, kui koroonaviirus hakkab liialt koormama riigi tervishoiusüsteemi. Siiani on Inglismaal passist hoidutud, olgugi et nii Šotimaal kui ka Walesis on see juba mõnda aega kasutusel. Plaan näeks ette passinõuet siseruumides toimuvatele enam kui 500 osalejaga üritustele, välitingimustes enam kui 4000 osalejaga üritustele ja ööklubidele.

Passide kasutusele võtmisega seoses kardetakse siiski üritustel osalejate arvu vähenemist, ehkki see ei pruugi vastata tõele. DCMS kõneisiku sõnul ei olevat praegu andmeid, mis näitaksid, et vaktsiinitõendi kasutamine klientuuri vähendaks.

Samas näitab veel üks avalikkuse ette lekkinud ja POLITICO poolt kajastatud Briti valitsuse dokument, et plaan B käivitamine talveperioodil läheks Briti majandusele maksma kuni 18 miljardid naela, s.o umbes 800 miljonit naela nädalas. Dokumendi järgi võib passide kasutamisel olla majandusele laiemad tagajärjed, eriti juba praegu nõrgenenud logistikasektorile.

Allikad: The Telegraph, Breitbart