Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA-s Texases luuakse esimene tühistamiskultuurist vaba ning mõtte- ja sõnavabadust austav ülikool

-
10.11.2021
Üks projekti toetajaid on ka lingvist ja psühholoog Steven Pinker.
© Scanpix

Texases Austinis on alustatud esimese n-ö anti-woke ehk tühistamiskultuuri vastu suunatud ülikooli loomisega. Uus Austini ülikool on mõeldud alternatiivina USA kõrgkoolides aset leidvatele illiberaalsetele arengutele ja sinna saavad koonduda professorid, kes on pidanud lahkuma teistest ülikoolidest näiteks põhjusel, et ei ole nõus loobuma klassikalisest sookontseptsioonist. Paljud neist õppejõududest ei ole kannatanud välja ülikoolides valitsevat tsensuuriõhkkonda ja mõtte- ning arvamusvabaduse täielikku piiramist.

„Me ei saa jääda ootama, et ülikoolid ise paranevad,“ kirjutab kirjandusteadlane ja Shakespeare’i uurija Pano Kanelos ajakirjanik Bari Weissi kodulehel. „Seepärast alustame uue ülikooliga.“ Kanelose sõnul valitseb Ameerika ülikoolides lubaduste ja tegelikkuse vahel suur lõhe ja loodava ülikooli eesmärk on pühenduda „tõe kartmatule otsimisele“.

Kanelos viitab paljudele viimasel ajal avalikkuse ette jõudnud juhtumitele, aga ka tervele hulgale konkreetsetele arvudele. Pea veerand Ameerika humanitaarteadlasi leiab, et teatud teemadel (immigratsioon või sugudevahelised erinevused) n-ö valel arvamusel olevad kolleegid tuleks ülikoolist välja tõrjuda. Lisaks on ligi kolmandikku konservatiivsetest akadeemikutest ja doktorantidest ähvardatud oma seisukohtade väljaütlemise tõttu distsiplinaarmenetlusega.

Viimati tekitasid akadeemilistes ringkondades palju poleemikat briti professor Kathleen Stocki väljaütlemised, kes jäi jätkuvalt kindlaks sellele, et olemas on vaid kaks sugu – mees- ja naissugu – ning kelle transaktivistid seepeale ülikoolist lahkuma sundisid. Selle aasta septembris astus aga ametist tagasi Portlandi ülikooli filosoofiaprofessor Peter Boghossian, kuna oli püüdnud seista vastu üha karmimaks muutuvale vaba mõtlemise piiramisele ja keda seetõttu ahistati ning sildistati. Mõlemad mainitud professorid löövad nüüd kaasa uue Austini ülikooli loomisel.

Ent projektis ei osale mitte ainult õppejõud, vaid ka tuntud ajakirjanikud ning teadlased, näiteks ajaloolane Niall Ferguson, ajakirjanikud Bari Weiss ja Andrew Sullivan, lingvist Steven Pinker, sotsioloog Jonathan Haidt.

Allikas: Die Welt