Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Leedu: Lukašenko võib Merkeliga suheldes ennast tunnustatud riigipeaks pidada

-
17.11.2021
Angela Merkeli suhtlussoov lisas president Lukašenkale legitiimsust.
© Scanpix

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis näeb ohtu, et pärast Saksa kantsleri kohusetäitja Angela Merkeli telefonikõnet võib Aleksandr Lukašenko end Valgevene läänes tunnustatud riigipeaks pidama.

Välisminister ütles teisipäeval seimis ajakirjanikele, et ei näe vajadust Lukašenkoga rääkida, sest too vastutab rändekriisi eest Poola, Leedu ja Läti piiril.

“Lukašenko võib end Läänes tunnustatud Valgevene riigipeaks pidama hakata – üheks nendest, kes tõenäoliselt saab küsimuse lahendada, kuigi on selle ise esile kutsunud. Tõtt öelda ei näe, millest temaga rääkida,” ütles Landsbergis, rõhutades, et Lukašenkot tuleb survestada.

“Kui me hakkame temaga läbi rääkima, mis on kõige ohtlikum, laseb ta minema sada inimest ja palub uusi läbirääkimisi, laseb 50, ja kutsub siis veel 50. Kui te mäletate 2012. aastat, kui käisid läbirääkimised poliitvangide vabastamise üle: laseb ühe vabaks, sanktsioone leevendatakse, paneb veel kaks kinni – uuesti kehtestatakse sanktsioonid. Selline pendel,” selgitas minister.

Landsbergise sõnul kuulis ta Merkeli telefonikõnest juba pärast selle toimumist.

“Minuga seda ei kooskõlastatud. Ausalt öelda nägin uudist Twitterist,” ütles Landsbergis, tõdedes, et kantsleri ja Lukašenko telefonivestlus oli talle “mõnevõrra ootamatu”.

Samas öeldi Leedu presidendikantseleist BNS-ile, et riigipead teavitati sellest telefonikõnest ette.

Poola endine välisminister ja praegune erakonna PiS europarlamendi saadik Waszczykowski ütleb: “See on tagasilöök. Selgus, et kõige tähtsam on Saksa-Vene kaubavahetus. Meil on piiril keeruline olukord ning Prantsusmaa ja Saksamaa peavad üle meie peade läbirääkimisi Venemaa ja Lukašenkaga. Kas meil on praegu põhjust muretsemiseks? Normandia formaat lõppes ju Ukraina jaoks hukatuslikult. Vähe sellest, et nad ei konsulteeri, meid isegi ei teavitatud sellest.”

Leedu saatis viimase 24 tunni jooksul Valgevene piirilt tagasi 65 riiki siseneda üritanud migranti, edastas kolmapäeval piirivalve. Humanitaarpõhjustel teisipäeval kedagi Leedusse ei lastud.

Teisipäeval kostis Druskininkai ja Švenčionyse omavalitsuses piiri tagant tulistamist. Piirivalve ülema sõnul on olukord piiril pinev, kuid kontrolli all ning provokatsioone ei ole esinenud.

Viimase ööpäeva jooksul ei tulnud piirivalvureil ja neid abistavatel sõduritel kasutada relvi, erivahendeid ega füüsilist jõudu.

Augusti algusest on saadetud piirilt tagasi  6969 migranti. Selle aasta jooksul on Valgevenest ebaseaduslikult üle piiri Leetu jõudnud umbes 4200 põgenikku. (BNS)