Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Prokuratuur lükkas tagasi doktorihärra kaebuse Martin Helme ja Varro Vooglaiu kohta

-
23.11.2021
Selles asutus peaks kõik korras ja seaduslik olema. Aga ei ole.
© Uued Uudised

Eesti Arstide Liidu volikogu liige, Lääne-Tallinna Keskhaigla kirurgiakliiniku juhataja Andres Kork esitas novembri alguses Riigiprokuratuurile kuriteokaebuse, milles palutakse alustada kriminaalmenetlust Varro Vooglaiu ja Martin Helme suhtes seoses nende sõnavõttudega Vabaduse väljakul toimunud meeleavaldusel ja sotsiaalmeedia kanalites. Prokuratuur teatas vastuseks, et kaebus pole põhjendatud ega alusta kriminaalmenetlust.

Meditsiinibossi absurdikaebuses kaevati, et nimetatud isikud on oma sõnavõttudega toime pannud mitu kuritegu nagu näiteks „massilise korratuse organiseerimise ja ettevalmistamise üleskutse kuriteo toimepanemisele Eesti Vabariigi vastu”, vihjates muu hulgas Helme nõudmisele „maha Kaja Kallase valitsus“.

Prokuratuur jättis kriminaalmenetluse alustamata, sest ei näe esitaja süüdistustes kuriteo elemente

„Juba ainuüksi kriminaalmenetluse alustamisega võidakse ühiskonnas valitsevate hoiakute tõttu isikuid stigmatiseerida, mistõttu tuleb taunida kriminaalmenetluse alustamist olukorras, mil puudub üldse kuriteokahtlus või see on pelgalt teoreetiline,“ seisab vastuses.

Prokuratuur märgib, et kuriteokaebuselt ja selle lisadelt ei nähtu ühtegi asjaolu, millised annaks aluse kahtlustada kaebaja poolt välja toodud kuritegude toimumist. Mainitud isikutel puudub kuriteokaebuse lisaks olevate materjalide põhjal tahtlus sooritada kaebaja välja toodud kuritegusid, mida kinnitavad avaldaja viidatud materjalid.

„Nii Varro Vooglaid kui ka Martin Helme on sisuliselt rõhutanud üle edastatud sõnumite mõtted, mida nad tahtsid öelda meeleavaldusel esitatuga. Tegemist on Helme ja Vooglaiu poolt meeleavaldusel avaldatud isiklike seisukohtadega, milledest pole prokuratuuri hinnangul mingil viisil tajutav kuriteoavalduses kirjeldatud tegude toimepanemise tahtlust,“ vastas prokuratuur. „Nõnda pole mõeldav, et kõnealustel sõnavõttudel oleks riigi sisemise julgeoleku, põhiseadusliku korra või avaliku korra jämeda rikkumise potentsiaal, kuivõrd mõlemad isikud on oma sõnavõttude raames selle ka otsesõnu välistanud.“

Lisatud on, et „lisaks kaebaja osutatud kuriteokoosseisude subjektiivsete külgedele puudulikkusele ei nähtu kuriteokaebuselt ka selliste koosseisude objektiivseid tunnuseid“.