Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Meditsiiniajakiri The Lancet: ka täielikult vaktsineeritud inimestel on viiruse levikus märkimisväärne roll

-
23.11.2021
Vaktsineerimise päästev roll on osutunud liialdatud optimismiks.
© Scanpix

Suurbritannia meditsiiniajakirjas The Lancet ilmunud uurimuse väitel ei ole COVID-19 vastu vaktsineerimata inimeste häbimärgistamine õigustatud, kuna ka täielikult vaktsineeritud isikud levitavad viirust.

Saksamaa Greifswaldi ülikooli hügieeni ja keskkonnameditsiini instituudi professor Günter Kampf kirjutab oma uurimusartiklis: „USAs ja Saksamaal on kõrged ametnikud kasutanud väljendit „vaktsineerimata inimeste pandeemia“, viidates sellega, nagu ei oleks vaktsineeritud inimestel COVID-19 epidemioloogia seisukohast mingit rolli.“ Kampf leiab, et sellise väljendi kasutamine võis julgustada vähemalt üht teadlast (viitab Emanuel Goldmanile) väitma, et „COVID-19 vaktsineerimata inimesed ohustavad vaktsineeritud inimesi“, kuid selline arusaam on Kampfi sõnul liigselt lihtsustatud.

Kampf jõuab oma uurimuses järeldusele, et ehkki vaktsineeritutel on väiksem risk haigestuda raskelt, on neil COVID-19 levitamisel märkimisväärne roll. Näiteks USAs oli 30. aprilli seisuga haigestunud koroonaviirusesse 10 262 vaktsineeritud inimest, kellest 2725 (26,6%) olid asümptomaatilised, 995 (9,7%) sattus haiglasse ja 160 (1,6) suri ning see osakaal suureneb iga nädalaga. Sarnane seis on ka Saksamaal ja teistes kõrge vaktsineeritusega riikides nagu Iirimaa, Island jt.

„Vaktsineeritud inimestel on väiksem risk haigestuda raskelt, kuid pandeemia seisukohalt on neil siiski märkimisväärne roll. Seega on vale ja ohtlik rääkida vaktsineerimata inimeste pandeemiast. Ajaloost teame, et nii USAl kui ka Saksamaal on negatiivseid kogemusi ühiskonna ühe osa stigmatiseerimisega nende nahavärvi või usu põhjal. Kutsun kõrgeid ametnikke ja teadlasi üles lõpetama vaktsineerimata inimeste – meie patsientide, kolleegide ja teiste kaaskodanike –  sobimatu häbimärgistamise ja keskenduma ühiskonna taasühendamisele.”

USAs on föderaalametnikud kasutanud väljendit „vaktsineerimata inimeste pandeemia“ väga laialdaselt ja seda mainis ka president Joe Biden oma 8. septembri pöördumises, millega tegi teatavaks vaktsineerimiskohustuse kõigile enam kui 100 töötajaga eraettevõtetele, föderaalametnikele ja tervishoiutöötajatele.

Allikad: The Lancet, Epoch Times