Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahvuskonservatiivid teostavad vallavõimu 16-s omavalitsuses, vallajuhina Raplas ja Raasikul

-
25.11.2021
EKRE kongress
© UU

Nüüdseks on kohalike omavalitsuste valimiste järgselt kõikjal koalitsioonid moodustatud ning enamikus omavalitsustes on paigas ka volikogu esimehed ja vallavanemad. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on koalitsioonis kohalikku võimu teostamas kokku 16. linnas või vallas.

Seejuures on Raplas valitud vallavanemaks endine keskkonnaministri nõunik Gerd Villand ja Harjumaal Raasiku vallavanemaks EKRE endine IT-minister Raul Siem, Järvamaal Türi vallas on aga noorpoliitik Elar Niglas valitud abivallavanemaks.

Koalitsioonid on rahvuskonservatiivid Rapla, Kohila, Harku, Kuusalu, Raasiku, Lääne-Nigula, Tapa, Jõhvi, Põhja-Sakala, Türi, Kambja, Mustvee, Põltsamaa, Rõuge, Häädemeeste ja Põhja-Pärnumaa vallas.

Rapla vallas sõlmiti koalitsioonilepe EKRE ja valimisliidu Sidus Rapla vahel. Rapla vallas valimised võitnud Rapla Vallakodanike Liit jäi opositsiooni.

Vallavanemaks valiti seni parteitu Gert Villard, kes on olnud varem ka endise keskkonnaministri Rene Koka nõunik.

Uus võimuliit lubab tagada valla piirkondade tasakaalustatud arengu, toetada kodulähedaste lasteaiarühmade ja koolide säilimist, et Rapla muutuks kasvava elanikkonnaga omavalitsuseks. Jätkatakse ka Rapla keskväljaku arendamist.

“Rahalises mõttes üks suuremaid asju on kindlasti sauna- ja veekeskuse rajamine Raplasse, mis on olnud aastaid lubadus, mida üks või teine poliitiline jõud on lubanud. Aga võimalus tagada lastele ujumisõpe ja inimestele lõõgastumisvõimalus on Raplas seni puudu olnud,” ütles EKRE valimisnimekirja juht, Riigikogu liige Rene Kokk.

Raasiku vallavolikogus valiti uueks vallavanemaks Raul Siem. Siemi poolt anti 9 häält, senise vallavanema Andre Sepa poolt hääletasid volikogu 8 liiget.

Raul Siem on abielus, kolme lapse isa, elab Rae vallas, tal on kaks kõrgharidust, töötanud 20 aastat avalikus ja erasektoris. Eelmises valitsuses alates aprillist 2020 kuni tänavu jaanuarini oli Siem väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister. Ta on teist koosseisu Rae vallavolikogu liige. Tänavustel kohalikel valimistel sai EKRE esinumbrina 604 häält.

Türil lõid koalitsiooni Valimisliit Tulevikuvald Türi, Eesti Konservatiivse Rahvaerakond ja Reformierakond. EKRE esinumber Elar Niglas sai abivallavanema koha.

Kaks poliitilist valdkonnajuhti läksid jagamisele valimisliidu ja EKRE vahel. Nii sai vallavalitsusse endine maaeluminister Mart Järvik, kes jääb valdkonnajuhiks majandusküsimustes.