Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kurioosum: Nobeli rahupreemia laureaat saabus rindele vastupealetungi juhtima

-
25.11.2021
Nobeli “rahuingel” Abiy Ahmed Ali.
© Scanpix

Liberaalses Läänes on osatud kõike devalveerida: vasakliberaalid on seda teinud sallivusega, paavst Franciscus kristlusega ja Nobeli preemiate jagajad rahupreemiaga.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed saabus rindele, kus valitsusväed võitlevad mässulistega Tigray osariigist, kinnitas kolmapäeval riigimeedia. Nobeli rahupreemia laureaat Abiy “juhib nüüd vastupealetungi ja teeb seda eilse seisuga lahingutandrilt”, edastas Fana Broadcasting Corporate.

Vikipeedia kirjutab:  11. oktoobril 2019 avaldati Nobeli komitee otsus, millega Abiy Ahmed Alile määrati Nobeli rahuauhind jõupingutuste eest rahu ja rahvusvahelise koostöö saavutamiseks ning otsustava algatuse eest lahendada piirikonflikt naaberriigi Eritreaga.

Eritreaga sai Etioopia rahu, aga oma sisekonfliktis ei suuda Nobeli preemia laureaat seda saavutada. Ega vist tahagi, seda enam, et ka Eritrea väed on Tigrays valitsuse poolel. Väidetavalt on kõik osapooled selles sõjas ka inimsusvastaseid kuritegusid sooritanud.

Etioopia konfliktis on hukkunud tuhandeid inimesi ja veel sajad tuhanded elavad näljalaadsetes tingimustes, edastas ÜRO. Välisriikide saadikud on püüdnud sobitada relvarahu, kuid pole märke, et läbimurre lähedal oleks.

Sõda puhkes mullu novembris, kui Abiy saatis väed kukutama Tigray võimuparteid, Tigray Rahvavabastusrinnet (TPLF), mis väidetavalt oli rünnanud föderaalseid sõjaväebaase. Abiy lubas toona kiiret võitu, kuid juuni lõpuks olid mässulised suurema osa Tigrayst enda valdusse tagasi saanud. Alates sellest on TPLF tunginud ka Amhara ja Afari piirkonda, sel nädalal vallutati üks linn vaid 220 kilomeetri kaugusel pealinnast.

Nobeli rahupreemia jagajad peaks edaspidi rohkem jälgima, kellele nad preemiad jagavad. Sest teinegi uudis on just tulnud: Interpol valis oma juhiks piinamises süüdistatud AÜE kindrali.