Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa konstitutsioonikohtu endine president kritiseerib uut piirangute eelnõud

-
26.11.2021
Professor Hans-Jürgen Papier.
© Scanpix

Saksamaa Liidukonstitutsioonikohtu endine president Hans-Jürgen Papier kritiseeris koroonapandeemiaga seotud piirangute aluseks olevat uut seaduseelnõud, nimetades seda valitsuse Persili tõendiks [Persilchein – II MS järgne tõend, mis kinnitas isiku moraalset ja füüsilist „puhtust“]. Papier ütles intervjuus Neue Osnabrücker Zeitungile, et nii olulised tasakaalustavad otsused tuleb langetada parlamendis ja et praegune eelnõu ei vasta parlamentaarse reservatsiooni põhimõttele.

„On tervitatav, et parlament nüüd lõpuks, üheksa kuu järel, selle teemaga tegelema on hakanud. Kuid minu arvates ei ole föderaaltasandil tehtud aktuaalsed ettepanekud piisavad,“ ütles Papier. Kui olulised tervisekaitseotsused ja otsused, mis puudutavad inimeste õigust vabadusele delegeeritakse parlamendist täitevvõimule, siis ei ole see Papieri arvates kooskõlas põhiseaduses ettenähtud parlamentaarse reservatsiooni põhimõttega.

Valitsuse sõnul on seaduseelnõu aluseks vajadus võimaldada pandeemia olukorras kiirete otsuste langetamist. Papier aga ei näe, miks peaks sel juhul parlamendist mööda minema, kuna ka parlamendis on võimalik viia läbi kiirmenetlusi. „Meetmetesse suhtutaks kindlasti palju tolerantsemalt, kui need oleksid avalikkusele paremini põhjendatud ja nende otsustusprotsess oleks läbipaistvam. See oleks igal juhul parem, kui praegused kitsas seltskonnas langetatud ad hoc otsused,“ leiab Papier.

Ta selgitab, et kui seadusandja ehk Bundestag otsustab põhiõigusi piirata, siis on nende tagasilükkamise õigus ainult Liidukonstitutsioonikohtul, mitte alamastme kohtutel viitega põhiseaduse rikkumisele. Papieri arvates ei ole Bundestag koroonapiirangutega seoses oma põhiseaduslikku kohustust täita suutnud. „Nakkuskaitseseaduse uued täiendavad ettepanekud ei muudaks midagi, kuna piiravaid meetmeid kehtestataks endiselt korraldustega, mis kuuluvad haldusaktide alla.“

Papier peab ühtlasi väga oluliseks, et pandeemia tingimustes oleks seaduslikult reguleeritud toetuste maksmine ettevõtetele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele. „Puudu on seadus, mis reguleerib ettevõtetele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele rahalise hüvitise maksmist olukorras, kus neile on kehtestatud avamis- ja tööpiirangud, seda isegi sõltumata sellest, kas nende töö suurendab nakatumist või mitte,“ ütleb Papier.

Allikas: Neue Osnabrücker Zeitung