Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Kliimaaktivistide tegelik programm: lõpetada kapitalism, vabastada mustanahalised, kaotada vanglad ja politsei!

-
01.12.2021
Laadime sisu...

Šotimaal Glasgow’s toimunud rahvusvahelisel ÜRO kliimamuutuste konverentsil COP26 pälvisid tähelepanu peamiselt poliitikute jututoad. Vähem on aga juttu olnud sellest, mis toimus samal ajal tänavatel. Nimelt nõudsid meeleavaldajatest kliimaaktivistid kapitalismi lõppu, „mustanahaliste vabastamist“ ja politsei kaotamist.

Samamoodi nagu Kommunistlik Partei Nõukogude Liidus, nii mõistsid Glasgow kesklinnas kogunenud kliimaaktivistid hukka lääne imperialismi ja rassismi.

Edinburghi ülikooli meditsiinitudeng ja kliimaaktivist Mikaela Loach: “Me peame nõudma kapitalismi lõpetamist. Me peame nõudma valgete ülemvõimu lõpetamist. Me peame nõudma mustanahaliste vabastamist. Me peame kaotama vanglad ja politsei. Meie nõudmised ei tohiks olla leebed ega meeldivad. Valitsus peaks muretsema, olema häiritud ja vaidlustama status quo.”

Loach teatas mais, et kaebab Briti valitsuse Nafta- ja Gaasiameti kohtusse, et peatada riiklikud subsiidiumid fossiilkütuseid kasutatavatele energiaettevõtetele.

Loach koos kaasvõitlejatega – Šoti Rahvuspartei (SNP) aktivisti Kairin van Sweedeni ja liikumise Extinction Rebellioni aktivisti Jeremy Coxiga astuvad detsembris ülemkohtu ette, kus plaanivad vaidlustada asjaolu, et pakutavad subsiidiumid ei ole kooskõlas Boris Johnsoni lubadustega heitkoguste vähendamiseks.

Strathclyde’i ülikooli teadlane ja kliimaaktivist Fraser Stewart väitis samuti, et kliimaliikumine ei tohiks piirduda ainult keskkonnamuredega, sõnades, et “kliimaõiglus on sotsiaalne õiglus”.

“See ei ole lihtsalt kliima- ega heitkoguste kriis, see on õigluse, ebavõrdsuse, vaesuse, rassismi, klassismi, töötajate ja naiste õiguste kriis,” ütles Stewart.

Enne meeleavaldust kuulutas teismeline kliimaaktivist Greta Thunberg, et „kliimaõiglus tähendab ka sotsiaalset õiglust” ja et “kedagi ei jäeta maha”.

Thunberg kutsus kõiki, eriti Glasgows streikivaid töötajaid, nendega ühinema ja ütles oma kõnes, et lääneriikidel on kolonialistliku pärandi tõttu „ajalooline võlg“ muu maailma ees.

Pärast Black Lives Matter liikumise taaselustamist Suurbritannias eelmisel aastal on kliimaaktivistid märgatavalt hakanud keskenduma sotsiaalse õigluse probleemidele, püüdes sellega oma liikmeskonda suurendada.

Üldine põhjus hoidumaks Extinction Rebellioni (keskkonnaliikumine, mille eesmärk on mõjutada valitsusi kliimakriisiga tegelema) miitingutest viimase aasta jooksul on olnud seotud üleskutsega Suurbritanniale maksta reparatsioonitasusid koloniaalajastu orjastamiste eest, hoolimata sellest, et Ühendkuningriigist sai üks esimesi riike maailmas, kes kaotas orjakaubanduse ja on kulutanud Kuninglikule Mereväele suuri summasid, et kaotada orjus kõikjal maailmas.