Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Die Welt: poliitikute varasemate lubaduste taustal on vaktsineerimise kohustuslikuks muutmine küüniline samm

-
02.12.2021
Saksamaa on vaktsineerimiskohustuse lainel.
© Scanpix

Kui veel hiljuti välistati COVID-19 vastu vaktsineerimise kohustuslikuks muutumine kategooriliselt, siis nüüd räägivad poliitikud Saksamaal, aga ka mujal, et tuleb kehtestada üldine vaktsineerimiskohustus.

Poliitikute sõnu ei saa sageli väga tõepähe võtta, ent praegusel pingelisel ajal, mil usalduse tugevdamine demokraatliku otsustusprotsessi vastu on eriti oluline, on varasemate väljaütlemiste, eriti nende, mis puudutavad inimeste põhiõigusi, muutmine äärmiselt küüniline, kirjutab Saksamaa endine siseminister Otto Schilly ajalehes Die Welt.

Vabas demokraatlikus õigusriigis ei ole riigil õigust sundida üksikisikule peale teatud meditsiinilisi protseduure, seda enam, et praegused vaktsiinid on töötatud välja kiiruga ning nende kohta puuduvad pikaajalised uurimisandmed. Üldine vaktsineerimisnõue on igas mõttes põhiseadusvastane, selle kehtestamine süvendab veelgi ühiskondlikke lõhesid ja seda väga ohtliku piirini, millega võivad kaasneda vägivallapuhangud. Sellise olukorra tekitamine on vastutustundetu.

Lisaks, kui võtta arvesse, et vähemalt 30% Saksamaal elavatest inimestest on vaktsineerimata ja et suur osa neist ei ole tõsiselt haigestunud, tasuks vähemalt uurida, mil määral oleks viiruse tõrjumiseks võimalik kasutada ka näiteks salutogeneesi. Sest leidub terve hulk väga tervislike eluviisidega inimesi, kes on haigestunud koroonasse asümptomaatiliselt, hoolimata sellest, et nad pole olnud vaktsineeritud. Lapsed ja noored aga põevad haiguse üldjuhul läbi väga kergelt ja loomulik immuunsus on vaieldamatult pikaajalisem, kui vaktsiinist saadu.

Ühtlasi on õigustatud küsimus, kuidas niisugust kohustust üldse läbi viia saaks. Kas tõesti tuleks järgida hullunud juristide ettepanekuid, kes tõsimeeli räägivad vanglakaristuse määramisest vaktsiinivastastele? Kas peetakse siin äkki silmas mingeid „ilusamaid vanglaid“, mida valitsus kohe ehitama asub?

Juba praegu on vaktsineerimata inimestele kehtestatud mitmed piirangud. Mõned poliitikud tahaksid nad lausa kodudesse sulgeda. Argielus puutuvad need inimesed kokku kasvava vaenulikkuse ja kiusamisega. Ent meenutame, et isegi Hiinas – mille autoritaarset korda muidu pidevalt kritiseeritakse – ei ole vaktsineerimiskohustust.

Eriti groteskne on vaktsineerimiskohustusest rääkimine olukorras, kus sugugi mitte kõik vaktsiini soovijad seda ei saa. Berliinis näiteks ei ole sugugi erandlik, et külma ilmaga pikas järjekorras seisnud inimesed vaktsiini saamata koju tagasi saadetakse. Robert-Koch instituudi andmetel on Saksamaal saanud nn tõhustusdoosi vaid 9% rahvastikust ja vaktsiin ei jõua isegi riskigruppideni.

Üldise vaktsineerimiskohustuse kehtestamine ei ole aga mitte ainult põhiseadusvastane, vaid ka sobimatu vahend COVID-19 leviku takistamiseks. Peamiselt püütakse sellega varjata tõsiasja, et poliitikud ei suuda leppida kokku meetmetes, mis inimeste tervena püsimisele tõesti kaasa aitaksid, näiteks ennetavates ettevaatusabinõudes.

Allikas: Die Welt