Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Keskerakond tõi Keskkonnaametit juhtima pettusega vahele jäänud endise sotsi Rainer Vakra

-
02.12.2021
Siret Kotka
© UU

Keskkonnaameti peadirektoriks saab tuleva aasta algusest ekspoliitik Rainer Vakra, kes kaks aasta tagasi jäi vahele ülikooli lõputöö plagieerimisega. Vakra palgaks uues ametis on 5500 eurot. 

“Olen kindel, et Rainer Vakra seotus keskkonnateemadega ning kogemus poliitiku ja juhina on piisavad, et selles vastutusrikkas ametis tulemuslikult hakkama saada,“ ütles keskkonnaminister Erki Savisaar, kes tema ametisse määramise käskkirja täna lähtuvalt kõrgemate riigiametnike valiku komisjoni soovitusest allkirjastas.

“Rainer Vakra lubab muuta keskkonnaameti veelgi avatumaks ja kaasavamaks asutuseks. See on tähtis, sest keskkonnainspektsiooni ja -ameti liitumise järel sündinud keskkonnavaldkonna  kompetentsikeskus peab olema väärikas partner nii asutustele, ettevõtetele, omavalitsustele kui ka kõigile inimestele,” rääkis Savisaar.

Alles kaks aastat tagasi oli Vakra sunnitud poliitikas lahkuma, kui jäi vahele haletsisväärse pettusega. Selgus, et tema ülikooli lõputöö on maha kirjutatud Säästva Eesti Instituudi (SEI) raportitest. Vakra omastas teise üliõpilase tehtud uurimuse ja esitas selle enda töö pähe.

Eesti Ekspress paljastas, et Valra 2002. aastal Tallinna ülikoolis kaitstud ülikooli lõputöös on üks-ühele kopeeritud kümnete lehekülgede kaupa SEI raportit. “See pole ümberjutustus, liiga rohke tsiteerimine ega liiga vähene viitamine. Ilmselgelt on tegu arvutis tehtud copy-paste-tööga. Sama tekst, samad pealkirjad, sama liigendus, samad alapealkirjad, samad allajoonimised, samad esiletõsted, samad teksti sisse põimitud graafikud, isegi kirja- ja tähevead on samad,” kirjeldab Eesti Ekspress sotsiaaldemokraadist keskkonnakomisjoni esimehe valemängu.

SEI poolne projektijuht ja raportite kirjutaja Harri Moora sõnul ei olnud Vakral SEI raportiga mingit seost ning Vakra töös kasutatud küsitluse tegelik autor Keiu Ruus-Lepp on samuti tunnistanud, et küsimustiku tegi tema üksi.

Tõsi, 2020. aastal kaitses häbistatud Vakra oma töö uuesti, aga see ei muuda olematuks fakti, et ta on püüdnud rajada endale teed pettuse abil. Nagu näeme, ei ole see asjaolu keskkonnaministri tooli hoidva Keskerakonna ja Erki Savisaare jaoks takistuseks.