Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring näitab, et Rootsi tulistajad on valdavalt sisserändetaustaga

-
08.12.2021
Migrandigängide tulevahetuses Botkyrkas jäi kuulide ette 12-aastane Rootsi tüdruk. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Rootsis toimunud tulistamiste toimepanijad on enamasti noored mehed, sageli Lähis-Idast. Enamik neist on põhikooli lõpetamata ja paljud on pärit kriminaalse taustaga peredest, selgub “Dagens Nyheteri” avaldatud uuringust.

Rootsi päevaleht uuris statistikat 432 inimese kohta, kes vahistati, süüdistati või mõisteti süüdi mõrvas või mõrvakatses ajavahemikus 2017. aasta jaanuarist kuni 2021. aasta augustini tulirelvaga tapmise või mõrvakatse eest.

Valdav osa kurjategijatest on mehed (97%), enamasti vanuses 18-24, kuigi on ka 15-aastaseid. Mitterootsi päritolu isikud on selgelt üleesindatud. 85 protsenti kahtlusalustest on sündinud teises riigis või neil oli vähemalt üks välismaalane vanem. Rootsi ühiskonnas on 34% sündinud väljaspool Rootsit või vähemalt ühe vanemaga teisest riigist.

Ajalehe analüüs näitab, et suurem osa tulistamiste toimepanijatest, 62%, on pärit Lähis-Idast või Aafrika Sarve piirkonnast (Somaalia, Eritrea, Etioopia). Tulistajate hulgas on ka sisserändajaid Iraagist, Süüriast, endisest Jugoslaaviast ja Türgist.