Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hübriidsõda võib põhja poole nihkuda: rändeteed Soome juba reklaamitakse

-
14.12.2021
2016. aastal ilmusid Vene-Soome piirile Afganistani ja Pakistani päritolu migrandid, seega on põhjanaabritel väike rändekriisi kogemus juba olemas.
© Scanpix

Poola vastu korraldatud migratsioonikriisile ja hübriidsõjale võib nüüd järgneda samasugune olukord Venemaa-Soome piiril. Soome luureteenistuse SUPO andmetel võivad inimkaubitsejad hakata kasutama Venemaa-Soome piiri järgmise kohana, mille kaudu toimetada Euroopa Liitu illegaalseid migrante.

Luureteenistuste andmetel on inimkaubitsejad juba novembri keskpaigast alates reklaaminud just Venemaa-Soome rändeteed, mida muidu kasutatakse väga harva. „Praegu on väga raske öelda, kas selle tulemusena võib tekkida rändeteel migratsioonisurve ja kas inimesed hakkavad Soome piirile jõudma. Kuid sotsiaalmeedias on reageeritud neile reklaamidele väga positiivselt,“ ütles luureteenistuse Semantic Visions juht Monika Richter raadiole Vaba Euroopa.

Soome SUPO kommunikatsioonijuht Milla Meretniemi kinnitas samuti, et neil on andmeid Venemaa-Soome rändetee reklaamimise kohta. „Oleme teadlikud, et sellist teavitustööd on tehtud. Ühe EL-i välispiiri omava riigina on Soome jälginud neid arenguid väga hoolikalt. Aga me ei saa oma tegevusplaani täpsemalt kommenteerida,“ ütles Meretniemi Soome päevalehele Hufvudstadsbladet. Tema arvates ei tähenda rändetee reklaamimine tingimata, et seda ka kasutama hakatakse.

Meretniemi sõnul on Valgevene piiridel toimuv korraldatud Valgevene võimude poolt. „Praegu ei ole meil siiski põhjust arvata, et Venemaa võiks käituda samamoodi Soome piiril.“ Tema arvates saab otsustavaks see, kas Venemaa on nõus väljastama turismiviisasid Lähis-Ida kodanikele, nagu tegi seda Valgevene.

Novembris, Valgevene-Poola piiri kriisi haripunktis, teatas Soome välisminister Maria Ohisalu, et kui Venemaa peaks tegutsema sarnaselt Valgevenele, sulgeb Soome oma piiri täielikult. Samas ei pruugi Soome idapiiri kindlustamine olla nii lihtne. „Soomel on pikk EL-i välispiir. On oluline, et kõik saaksid aru – seda piiri ei ole võimalik täielikult tarastada või kindlustada mingite muude takistustega,“ ütles Soome piirivalve riskianalüüsi- ja vaatluskeskuse juht Mikko Lehmus.

Euroopa hübriidohtude vastu võitlemise tippkeskuse juhi Teija Tiilikaineni sõnul võib Venemaa kasutada migratsiooni Soome vastu juhul, kui Venemaa suhted EL-iga peaksid Ukraina tõttu veelgi halvenema. „Hetkel on raske öelda, kas Venemaa võib üritada muuta suhteid Soomega keerulisemaks seoses kavatsustega viia läbi sõjaline operatsioon Ukrainas. Kuid see ei ole sugugi võimatu,“ ütles Tiilikainen.

Allikas: Remix News