Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Möödus aasta abielureferendumi vastuvõtmisest, mis viis valitsuse kukutamiseni

-
15.12.2021
Tollane põhiseaduskomisjoni esimees Anti Poolamets (paremal)
© UU

Eile täpselt aasta tagasi läbi Riigikogus esimese lugemise abielureferendumi eelnõu: pärast neli tundi kestnud arutelu oli tollase opositsiooni (Reformierakond ja Sotsiaaldemokraadid) algatatud eelnõu tagasilükkamise poolt oli 48 saadikut ja vastu 51 saadikut.

Koalitsioonisaadikutest hääletasid eelnõu tagasilükkamise poolt Isamaa liikmed Siim Kiisler, Üllar Saaremäe ja Viktoria Ladõnskaja-Kubits. Isamaa liige Mihhail Lotman jättis hääletamata.

Abielureferendumisse kriitiliselt suhtuv Keskerakonna fraktsiooni liige Imre Sooäär hääletas eelnõu tagasilükkamise vastu.

See eelnõu oli tollal valitsuskoalitsiooni kuulunud EKRE üks programmipunkte, mis läks ka koalitsioonileppesse ning pidi viima abieluküsimuse rahvahääletusele.

Selle nurjamiseks korraldas Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond venitamistee ja hakkas häirima eelnõu menetlemist tuhandete absurdsete muudatusettepanekutega.

Kuhu me tänaseks uue, end päikesetõusu valitsuseks kuulutanud Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooniga jõudnud oleme, näeb igaüks ise.

EKRE, Keskerakonna ja Isamaa esitatud Riigikogu otsuse “Rahvahääletuse korraldamine abielu mõiste küsimuses” eelnõu näeb ette panna 2021. aasta 18. aprillil korraldatavale rahvahääletusele järgmine muu riigielu küsimus: “Kas abielu peab Eestis jääma mehe ja naise vaheliseks liiduks?”.

Lõpuks oli just see rahvahääletus liberaalide ja süvariigi jaoks ületamatu takistus, mille kõrvaldamiseks tuli lammutada valitsus.