Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

„Räägime asjast“: venekeelne ja venemeelne linnavalitsus blokeerib rahvusooperi juurdeehitust

-
19.12.2021
Laadime sisu...

Tallinna linnapeal Mihhail Kõlvartil ei ole moraalset õigust takistada Eesti rahvusooperi juurdeehituse projekti, ütles EKRE aseesimees Mart Helme raadiosaates „Räägime asjast“.

Mihhail Kõlvart väljendas vastuseisu Estonia ooperiteatri juurdeehitusele eelmisel nädalal rahvusooper Estonia korraldatud ümarlaual, kus osales kaheksa külalist, kaasa arvatud Riigikogu erakondade esindajad. Linnapea Kõlvart (KE) ainus, kes juurdeehitust heaks ei kiitnud. Seda vaatamata sellele, et Riigikogu hääletas tänavu septembris rahvusooperi Estonia juurdeehituse riiklikult tähtsate kultuuriehitiste hulka.

„Arutelul olid kõik teised seda meelt, et Estonia ehitus tuleb ära teha. Kõik Kõlvarti argumendid muinsuskaitsest, Tammsaare pargi looduskaitse all olemisest ja detailplaneeringutest tehti tegelikult pihuks ja põrmuks,“ ütles Helme.

„Ma ütlesin seal ka seda seal välja, et Kõlvartile ei ole moraalset õigust vetostada rahvusooperi ehitamist. Kui tema omavalitsusjuhina arvab, et temal on õigus vetostada Riigikogu otsuseid – Riigikogu on on esindusdemokraatia tingimustes sisuliselt kõige kõrgem võimukandja Eestis –, siis tuleb hakata vaatama, mida sellise omavalitsuse juhiga ette võtta.“

Martin Helme sõnul on sümptomaatiline, et Tallinnas on praegu venekeelne ja täiesti venemeelne linnavalitsus. „Rõhutan, et sotside osalusel. Ja see, et venekeelne ja venemeelne linnavalitsus sisuliselt blokeerib rahvusooperi edasiarendamist, on tegelikult skandaal.“

Mart Helme juhib tähelepanu, et Mihhail Kõlvart tahab püstitada ausammast valgekaartlastele.
„Kõlvart väidab, et eestlased ajasid valgekaartlased koonduslaagrisse, kus nad massiliselt Eesti võimude tegevusetuse tõttu surid. Ta jätab loomulikult mainimata selle, et nad koondati sinna sellepärast, et nad marodööritsesid, ei allunud Eesti võimude ega sõjaväevõimudega korraldustele. Nad ähvardasid Eesti vabariiki: kui me taastame monarhia, siis esimesed, kelle vastu me täägid pöörame, olete teie, ja loomulikult selline vaenulik jõud tuli isoleerida, ekspatrieerida. Kõige selle tulemusena puhkes laagris tüüfus, mis loomulikult neid massiliselt tappis. Sellele seltskonnale, kes ähvardas Eesti vabariigi hävitada, tahab Kõlvart püstitada ausammast,“ kõneles Mart Helme.