Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Kremli NTV: eestikeelsel õppel pole mõtet. Saadik Petrov: 28% eestimaalasi on Venemaa alamad

-
20.12.2021
Kuvatõmmis

Täna võeti ühe tähtsaima Kremli telekanali keskses keskpäevases uudistesaates taas üles Eesti teema ja jutt käis seekord Keila koolist. Siin vaid mõned väljavõtted päris pikast saatelõigust, kus hinnangutest Eesti kohta ei koonerdatud…

„Eesti Keila elanikud nõuavad vene kooli säilitamist. Eesti Keila linna elanikud kaebasid Euroopa inimõiguste kohtusse kohalikud võimud, kes sulgevad vene koole. Kas on šansse kaitsta õigust emakeelele?

Keila võimud viisid mõned aastad tagasi linna ainsa vene kooli eesti õppeformaadile, tekitades vene vanemate seas pahameeletormi. Nad nimetavad sellist suhtumist nendesse ja nende lastesse täielikuks „rahvuspõhiseks keelekaristuseks“.

Keila elanik Oksana Post: „Alguses taheti meid veenda, et asi on kokkuhoius, kuna meie õpilased lähevad linnale väga palju maksma. Küsimuse hind oli 1500 eurot kuus. Kui me lükkasime oma argumentidega nende argumendid ümber, siis meile teatati, et tegemist on poliitilise otsusega ja seega kõigel, mida me räägime, pole mõtet“.

Lastevanemad on kindlad, et eestikeelsel õppel pole mõtet, sest lõpuklassiks lapsed ehk omandavadki keele, kuid vaevalt et ka matemaatikat ja keemiat. Ja ebatõenäoline, et nad saavad astuda instituuti ja saada haritud inimesteks.

Jevgeni Petrov, Venemaa saadik Eestis: „Maal, kus 28% elanikkonnast on meie kaasmaalased, kelle lastel ja lastelastel on õigus õppida koolis oma emakeeles.“

Praegu täidab Eesti kohusetundlikult ainult Lääne poolt Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone. Rahvusvaheliste inimõiguste organisatsioonide nõudmisi vene koolide kaitseks aga ei täideta üldse… Miks peavad koolitunnid olema vene koolilaste jaoks võrdväärsed vitsadega nuhtlemisele, Riias ja Tallinnas ei selgitata. Vanemad ise peavad sellist suhtumist lastesse nendesamade euroopalike väärtuste vastaseks,,mida nii valjuhäälselt armastavad deklareerida Balti poliitikud“.

See on vaid osa üsna pikast reportaažist. Tähelepanuväärne on see, et Venemaa suursaadik peab sisuliselt 28% eestimaalastest Venemaa alamateks. Ja saates esinenud Oksana Post, keda esitleti lihtsalt „Keila elanikuna“, on miitingutel esinenud aktivist, keelekümbluse veendunud vastane ja oli Keila põhikooli hooldekogu esimees.

Ivan Makarov