Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Martin Helme: “See aasta on pannud palju inimesi oma poliitilist kompassi ümber hindama”

-
20.12.2021
Martin Helme
© UU

Postimees tegi poliitika-aastast kokkuvõtte „Päikesetõusu valitsus muutus küünlavalguse valitsuseks“, kus kirjutab, kuidas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond opositsiooni suurima jõuna valitsusele moraalse piitsa andmisena silma paistis samal ajal kui Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond konutasid suurema osa ajast tagaistmel.

EKRE esimees Martin Helme rääkis Postimehele, et 2021. aasta oli Eesti poliitikas vähemalt sama murranguline aasta kui kaks eelmist.

Martin Helme: „Kui 2019–20 oli Eestis esimene tõeline konservatiivne valitsus ja koroona kohalejõudmine, siis selle aasta alguses toimunud võimupööre käivitas poliitikamaastikul protsessid, mida võib nimetada tektooniliste plaatide liikumise protsessiks.

Kui Riigikogu valimiste järel püsisid erakondade jõuvahekorrad väga stabiilsed, siis sel aastal on valijate eelistused väga suures muutuses. Reformierakonna kukkumine ja meie erakonna tõus väljendavad seda kõige selgemini, aga ka teiste erakondade toetuses on toimunud märkimisväärsed muutused. Ma usun, et need liikumised ei ole veel lõppenud ja tegelikult ei näe me nende paika loksumist enne järgmisi Riigikogu valimisi.

Erakondade toetuse muutus ei ole asi iseeneses, vaid see peegeldab sügavamaid muutusi ühiskonnas. See, et meil on võimul kaks ennast liberaalseks nimetavat erakonda, kes viivad ellu kõige illiberaalsemat poliitikat, mida meie riigi ajaloos alates Konstantin Pätsi riigipöördest nähtud on, on pannud palju inimesi oma poliitilist kompassi ümber hindama. Koroonavõitluse ettekäändel on kehtestatud piiranguid ja korraldatud jõudemonstratsioone, mis ei ole ei põhiseaduspärased ega käi kokku vaba, demokraatliku ühiskonna arusaamadega. Vabadus ei ole kunagi alates nõukogude võimu varisemisest olnud nii ohus kui praegu.

Meil on võimul kõigi aegade kõige riigikesksem ja samas kõige ebakompetentsem valitsus. Samas väga ideoloogiline. Järjekindlus, millega jätkatakse rohepöörde nime all meie inimeste elatustaseme hävitamist ja normaalsete tegevuste piiramist, annab silmad ette kõige fanaatilisematele marksistidele. Nii selle kui repressiivse koroonapoliitika tulemuseks on aga rohkem lõhki olev ja sügavamal depressioonis olev ühiskond, kui kunagi viimase 30 aasta jooksul nähtud. Selle lõhkise ühiskonna eest vastutavad võimuerakonnad.“