Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Põlevkivi on veel vara maha kanda: gaas on juba nii kallis, et kaugkütteks on odavam kasutada põlevkiviõli

-
23.12.2021
Põlevkivikaevandus
© UU

Maagaasi hind on juba nii kõrge, et Eesti soojatootjad on hakanud gaasi asemel põlevkiviõli kasutama. Paraku saab õliga kütta vaid seal, kus on olemas sobivad seadmed.

Eesti õlitootjad võivad lõppeva aastaga rahule jääda, sest nõudlus põlevkiviõli järele aina kasvab. Ka hinna poolest on õlitootmiseks aeg soodne, rääkis ERR-ile VKG finantsdirektor Jaanis Sepp, lisades, et olukorras, kus gaasihind on läinud oluliselt kallimaks energiaühiku kohta, kui on õlihind, võib minna mingi osa kaubast ka erinevatesse katlamajadesse kütusena.

Energiafirma Adven Baltikumi tegevjuhi asetäitja Raivo Melsase sõnul on põlevkiviõlist toodetud soojus gaasist juba mitu korda odavam. Advenil on üle Eesti kümmekond gaasikatlamaja ja seal, kus on õli põletamiseks sobivad seadmed olemas, on põlevkiviõlile ka üle mindud.

Põlevkiviõli probleem on aga selles, et aastaks 2025 hakkavad kehtima uued nõuded suitsugaasidele ja väävli- ja lämmastikuühendite emissioonidele ja pärast seda tuleb teha olulisi investeeringuid puhastusseadmetele, mis teeb selle kasutuse ebamõistlikuks.

Teise vedelkütuste suurtootja, Eesti Energia allüksuse Enefit Power juht Andres Vainola kinnitas, et põlevkiviõli vastu tunnevad huvi juba ka elektritootjad.

“Me teame, et siin ka lähipiirkonnas on juba mitmeid kütteõli või nafta baasil olevad elektritootmisvõimsused tööle pandud, just nimelt tänu sellele, et gaasi hind näitab väga kõrget positsiooni ka pikemalt kui järgmise aasta esimene pool,” ütles Vainola.

Raivo Melsase sõnul on praegune olukord esmakordne, sest vanas normaalsuses oli gaasi kasutamine põlevkiviõlist soodsam. Seepärast on energiatootjatele praegu väga oluline aru saada, mis toimub gaasituruga seotud energiapoliitikas, märkis ta.

Allikas: ERR