Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuigi teadusnõukoda oli valmis jätkama, vahetatakse koosseis välja

-
23.12.2021
“Kõigi elektrimolekulide ema” Kaja Kallas impordib Eestisse eurolollused.
© Uued Uudised

Eesti rahva uus vanasõna võiks kõlada nõnda: „Kus Kaja Kallas ees toimetab, seal segadus taga.“ Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer ei mõista, miks otsustas peaminister Kaja Kallas jõulupühade eel senise teadusnõukoja laiali saata.

“Mulle helistas peaminister eile ja teatas, et senine teadusnõukoda enam ei jätka ja tuleb uus juht,” rääkis Fischer Delfile täna hommikul. “See tuli ootamatult, nädal enne senise lepingu lõppu, mis tähendab, et meil ei ole ka sellist sisulist üleandmise aega.”

Valitsusjuhi väitele, nagu oleks teadusnõukoja praegused liikmed väsinud ja vajavad seetõttu puhkust, Fischer alla ei kirjuta. “Ma ei tea, kust ta seda võtab,” tunnistas professor. “Võibolla kuskilt meediast on ta selle välja lugenud. Me ise küll ei ole öelnud, et sooviksime lõpetada.”

Loobumisest on rääkinud vaid Andres Merits. Kaja Kallas rääkis otsusest tänasel pressikonverentsil, märkides, et niikuinii saab jaanuaris teaduskoja selle koosseisuga leping läbi.

Alles eile keerutas Kallas sel teemal Vikerraadio saates nii kuidas jaksas, keeldudes kolmel korral saatejuhtide selle teemalisele küsimusele vastamast, korrutades, et iga asi tuleb omal ajal.

Ootamatult enda väljavahetamisest teada saanud Irja Lutsari asemele tuleb uuenevate ülesannetega teadusnõukogu vedama tartu ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets.

Teadaolevalt on olnud olukordi, kus teadusnõukoja soovitused ja valitsuse soovid ning piirangud pole teps mitte ühte jalga käinud. Irja Lutsar pidas ERR-ile antud intervjuus võimalikuks, et valitsus soovis nõukoja välja vahetada ka seetõttu, et teadlased jagasid valitsusele antud soovitusi liiga kergekäeliselt ajakirjandusega. Nii, et niigi kommunikatsiooniga kimpus oleva valitsuse poolt on oodata selles vallas vaikivat ajastut?