Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aasta kokku IV: ametisse astus korruptsioonivalitsus

-
27.12.2021
JÜRI RATAS JA KAJA KALLAS ALLKIRJASTAVAD KOALITSIOONI LEPINGU

Aasta kokkuvõtete tegemise juures oleme jõudnud valitsuse kukkumiseni ja uue moodustamiseni. Kui valitsus kukkus 13 jaanuaril, siis esialgu säilis ka variant, et jätkatakse senise koalitsiooniga. Kuid läks siiski nii, et prokuratuuri huviorbiiti langenud Keskerakond lõi senistele partneritele noa selga ning asus läbirääkimisi pidama Reformierakonnaga. Tähelepanuväärne on tõik, et Keskerakonna delegatsiooni juhtis Mailis Reps, kes ise samuti uurimise all.

Juba mõni päev hiljem tunnistas rahandusministriks tõusnud Keit Pentus-Rosimannus, et Keskerakonnaga valitsuse moodustamine võeti ette vaid EKRE valitsuse väljalülitamise pärast.

Keit „Autorollo“ Pentus-Rosimannus tunnistas telesaates, et valitsusevahetuses polnud neil muud eesmärki, kui see, et EKRE sealt välja saada. Seda mantrat on korranud aasta jooksul ka peaminister Kaja Kallas, mille eest isegi oma parteiveteranilt Andrus Ansipilt pikki pead saanud.

Eks seda tõmblemist oli ju ammu näha, sest oli ju Reformierakonnal palju kaotada ja paljut karta. Opositsioonis istudes hakkas katkema nende toiduahel ning ka liikmed hakkasid laiali jooksma, eesotsas ekspeaministri Taavi Rõivasega. Ometi mõjub selline avaldus kogenud poliitiku suust kummastavana ning sellise lähenemisega poliitikas kaugele ei purjeta, rääkimata sellest, et oleks mõeldud kogu riigile ja rahvale.

Nõnda on uue valitsuse läbirääkimiste laua taga nii välisministri kohalt skandaali tõttu tagasi astunud Keit Pentus-Rosimannus kui ka haridusministri kohalt tagasi astunud Mailis Reps. Ja rahvas hakkaski seda kooslust nimetama korruptsioonivalitsuseks liites AutoRollo ja PortoFranco sümboolseks PortoRolloks.

Keskerakonna esimees peaminister Jüri Ratas teatas pärast tundidepikkust partei juhatuse koosolekut 13. jaanuari öösel veidi pärast kella 3, et astub ametist tagasi.

“Poliitikas tuleb keeruliste olukordade lahendamiseks teha ka väga raskeid valikuid. Selleks peab poliitik valmis olema. Tegin täna erakonnakaaslastega 14-15 tundi konsulteerides otsuse astuda kujunenud olukorras Eesti vabariigi peaministri kohalt tagasi,” ütles Ratas oma avalduses. “See otsus, nagu ma ütlesin, sündis nõupidamistes Eesti Keskerakonna juhatusega, fraktsioonikaaslastega, lähimate ametikaaslastega. Võimalikke lahendusi oleks kindlasti erinevaid, kuid õige tundus neist ainult üks,” lausus Ratas.

“Eile avalikuks saanud riigiprokuratuuri esitatud kahtlustus ei tähenda veel seda, et keegi oleks kindlasti süüdi, kuid paratamatult heidavad need kõigile asjaosalistele väga tõsist varju. Sellises olukorras tundub ainuõige, et annan enda tagasiastumisega võimaluse kõigile asjaoludele häirimatult valgust heita ja ka selgusele jõuda poliitilise ja ühiskondliku rahu, tasakaalu tingimustes. Olen veendunud, et uurimisasutused teevad oma tööd professionaalselt, teevad seda erapooletult ning selgitavad ka selles juhtumis välja tõe,” keerutas Ratas talle omaselt sõnu, kuis jaksas..

“Keskerakonna esimehena võin samuti täie siirusega kinnitada, et ma pole erakonda juhtides teinud ega heaks kiitnud õigust ega õiglustunnet riivavat tegu. Loomulikult tuleb mul erakonna esimehena kanda vastutust ka selle eest, et antud küsimus saaks ühese, selge ja õiglase lahenduse,” sõnas Ratas.

Vastuseks küsimusele, kas Keskerakond soovib olla ka järgmises valitsuses, vastas Ratas: “Keskerakond arvestab selle võimalusega Eesti poliitikas olla nii opositsioonis kui koalitsioonis. Ma arvan, et täna öösel neid otsuseid ei tehta.”

Kuigi Ratas sihtis selle käiguga hoopis presidendikohta, tõmbas sellele unistusele kriipsu peale „joogid autosse“ skandaal ning tuntud keerutajana suutis ta presidendivalimisi narritada kuni viimase hetkeni. Nõnda rahuldus ta ka Riigikogu esimehe uhke positsiooniga.

Samas oli tegu, et enda inimeste seast leida sobivaid ministrikandidaate. Ainult Tanel Kiik hõredaks kulunud tippudega Keskerakonnal oligi paigas. Nõnda pakuti kultuuriministri ametit lausa Koit Toomele endale. Väljast toodi välisministriks diplomaat Eva-Maria Liimets ja siseministriks politseiprefekt Kristian Jaani, kes teatas, et tema maailmavaade on politseiniku oma, mida ta on hiljem ka ehedal kujul tõestanud.Mis Liimetsa puutub, siis tema avaldusi on vähe kuulda olnud ja parem ka, sest muidu oleks veelgi piinlikum.

Kaja Kallas aga haaras valitsusse enda sõbrannade ringi, mis mõnel Reformierakonna veteranil küll kopsu üle maksa ajas.

Igatahes on vähem kui aastaga kaks ministrit juba välja vahetatud – Anneli Ott sattus kultuuriinimeste viha alla ja Tõnis Mölder mässis end hasartmängudesse.

Reformierakonna juht Kaja Kallas ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas allkirjastasid valitsuse moodustamise kokkuleppe 25. jaanuaril.

Teatati: „Mõlemad osapooled mõistavad, et Eesti poliitiline ja ühiskondlik õhustik on pingeline ning teevad kõik endast oleneva, et luua laiem poliitiline usaldus ja kõigi inimeste vaheline koostöötahe Eesti edasi viimiseks. Samuti nõuab koroonaviiruse pandeemia meilt lähiajal jätkuvat otsustavat tegutsemist viiruse leviku tõkestamisel, vaktsineerimisel, tervishoiusüsteemi tugevdamisel, hariduselu korraldamisel, inimeste sissetulekute tagamisel ja ettevõtluse toetamisel.“

Kiiruga kokku klopsitud koalitsioonileping oli ümar ja lühike, põhiline, millega tegelema asuti, oli eelmise valitsuse otsuste mahategemine. Esimese otsusena lasti aga juba kontrolli ala saadud viirus uuesti plahvatama.

Mis nendest kirja pandud ilusatest sõnadest tegelikult välja tuli, on täna kõikidele valusalt teada ja tunda.

Kaja Kallas peaministrina on aga täielikult läbi kukkunud ka omade silmis ning tekitanud oravate seas mitu leeri. Kaja Kallasel puudub igasugune varasem juhtimiskogemus, tema esinemistest peegeldub ebakindlus ja ebakompetentsus, vastuargumentidena kordab ta samu teese, põhiliselt tegeles ta terve esimese poolaasta eelmsie valitsuse vastandumisele ja süüdistamisele, mitte edasiminekule, iseloomulikud on ka tema plikalikud nähvamised, mis pole ühele peaministrile kohased.

Vähem kui aastaga on must kass läbi jooksnud ka Reformierakonna ja Keskerakonna vahelt ning sellise põdura tervisega valitsuskoalitsioon ei tule kriisiajal küll ühestki otsast meie rahvale kasuks.